Bitcoin ve blokzinciri teknolojisine olan yakınlığıyla bilinen Twitter CEO’su Jack Dorsey, Oslo Özgürlük Forumu’nda sosyal medyanın blokzinciri teknolojisini nasıl kullanabileceğine dair görüşlerini paylaştı.

2019’un Aralık ayında Jack Dorsey, şirketinin sosyal medya için merkezi olmayan bir standart oluşturmak amacıyla Blue Sky adlı yeni bir girişim başlattığını açıklamıştı. O günden bu yana bu girişim hakkında net bir detay yoktu. Dorsey, katıldığı etkinlikte blokzinciri planlarının detaylarını açıkladı.

Kısacası Blue Sky, Twitter’dan ayrı bir blokzinciri girişimi ve henüz erken aşamada. Jack Dorsey’in konuya yönelik açıklamaları şöyle: “Bu Twitter’dan ayrı, kâr amacı gütmeyen bir girişim. Blue Sky herkesin kullanabileceği bir protokol olacak. Böylece herkesin erişebileceği ve herkesin katkıda bulunabileceği çok daha büyük bir külliyatının üzerine çekici bir hizmet ve iş kurabiliriz.

Dorsey, çok merkezi olmayan bir duyguya sahip olan Usenet ve Internet Relay Chat’in (IRC) ilk günlerinde büyümekten ve içerik keşfi sorununun nihayetinde Google, Facebook ve Twitter gibi merkezi varlıklar tarafından ele alındığından da bahsetti. Twitter CEO’su blokzinciri teknolojisiyle birlikte artık merkezi olmayan bir yaklaşımı daha iyi keşif araçlarıyla eşleştirme fırsatı görüyor.

Dorsey’in blokzinciri teknolojisine yönelik açıklamaları şöyle devam ediyor: “Blokzinciri ve Bitcoin bir geleceği işaret ediyor; içeriğin sonsuza kadar var olduğu, kalıcı olduğu, kaybolmadığı, kendisine bağlı her düğümde sonsuza kadar var olduğu bir dünyaya. Bu, içerik barındırma işinin ortadan kalkacağı anlamına geliyor.

Keşif işi en önemli şey ve bunun bir şirket olarak bizim için ne anlama geldiğini ciddi bir şekilde düşünmek zorunda kaldık. Bunun anlamı şu: Artık içerik barındırma işinde değiliz, keşif işindeyiz.

Dorsey blokzinciri teknolojisinin, her şeyin daha basit olduğu Twitter’ın ilk günlerine dönmeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Blue Sky’ın henüz emekleme aşamasında olduğunu belirten Dorsey, ekip için işe alımlar yapıldığını da söyledi. Dorsey Blue Sky’ın getireceği çözümlere inanmış görünüyor ancak bunun ne zaman Twitter ya da sosyal medya geneli için meyve vereceği belirsiz.

Adem-i merkeziyet sosyal medyanın geleceği olabilir mi?

KaynakDecrypt