Uçak bakım, onarım ve revizyon (MRO) endüstrisindeki kilit ortakların ittifakı, blokzincirinin uçak parçalarını izlemek ve kaydetmek için kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için çalışmalarını başlattı.

“MRO Blockchain Alliance” olarak bilinen bu birlik, blokzincirinin MRO zinciri boyunca uçak parçalarının imalatından onarım ve lojistiğe kadar nasıl uygulanabileceğini keşfedecek. Ayrıca akıllı sözleşmelerin sektörde nasıl kullanılabileceğini de araştırılıyor.

Son zamanlarda birçok sektör bilinçli ya da bilinçsiz olarak blokzinciri teknolojisine yönelmiş  durumda. Teknolojinin uçak bakımı için sunabileceği faydaların potansiyeli de oldukça yüksek.

PwC’ye göre blokzinciri, MRO maliyetlerini toplam maliyetlerin yüzde 5’ine tekabül eden 3,5 milyar dolar değerinde düşürebilir. Bununla birlikte havacılık endüstrisindeki gelirin 40 milyar dolar değerinde artmasına yardımcı olabilir.

İttifak ilk olarak 2019 yılında dünyanın önde gelen uçak bakım ve mühendislik şirketlerinden HAECO Group tarafından düzenlenen bir etkinlikte ortaya atılmıştı. HAECO Group’a ek olarak üyeler arasında Bolloré Logistics, Cathay Pacific, FLYdocs, Ramco Systems, SITA ve Willis Lease Finance Corporation da yer alıyor.

Önümüzdeki birkaç ay boyunca ittifak, sektördeki uçak parçalarının izlenmesini sağlayacak bir kavram kanıtlama çalışması üzerinde çalışacak. Bu çalışma endüstrideki birçok oyuncuyu kapsayacak.

Taraflara verilen dijital pasaport sayesinde orijinal parçanın nerede olduğu, kökeninin ne olduğu, hangi işlemlerden geçtiği gibi bilgiler zincirin katılımcıları tarafından görüntülenebilecek. Bu, şu anda küresel bir veri tabanına sahip olmayan, sadece kısmi dijitalleşmeyle bu tür verilerin kısmen paylaşıldığı sektör için önemli bir değişiklik olacak. Sonuç olarak, blokzinciri çözümünün yılda 25 milyar parça işleyen MRO endüstrisi için dramatik faydalar sağlayabileceği umuluyor.

KaynakVerdict