Boeing ve SparkCognition’a ait olan bir drone yazılım şirketi SkyGrid “İnsansız Havacılıkta Blokzincirinin Gücü” adlı bir rapor yayımladı. Rapor, drone teknolojisi için blokzincirinin faydalarını araştırıyor ve örneklerini özetliyor.

Drone’lar bugüne kadar endüstrileri dönüştürme, görevleri otomatikleştirme ve yeni veri kümelerini ortaya çıkarma potansiyelini gösterdi. Frost & Sullivan’a göre bu insansız hava araçlarına olan talep artışta ve 2023 yılına kadar ticari drone sevkiyatlarının 2,9 milyon adedi ulaşması bekleniyor.

Ancak kamu güvenliği ve hava sahası otoriteleri bu büyümeyi baltalayabilir. SkyGrid, her iki sorunu da ele almak için gereken şeyin, daha ​​özerk iş akışları sağlayarak operatörler ve yetkililer üzerindeki yükü ortadan kaldıracak yeni bir hava sahası sistemi olduğunu belirtiyor. Blokzinciri de bu noktada devreye giriyor.

Sıkışık hava sahasında her drone’nun, bulunduğu yer, uçuş yolu ve planlanan değişiklikler hakkında gerçek zamanlı verileri doğru bir şekilde sağlaması gerekiyor. Bunun sorumluluğu drone operatörlerine düşse de blokzinciri alternatif bir çözüm sunuyor. İnsansız hava araçları için benzersiz bir kimlik kullanan blokzinciri, drone’un konumu ve hareketleri, operatörü ve bakım geçmişinin gerçek zamanlı kaydını tutabilir.

Drone takibinde sunduğu kolaylığın yanı sıra akıllı sözleşmelerle birlikte insansız hava araçlarının yönetmeliklere uygunluğu da otomatikleştirilebilir. Böyle bir sistem, 400 ft üzerindeki herhangi bir uçuşu kısıtlayarak veya bir havaalanı çevresindeki kullanımı sınırlandırarak insan hatasını azaltabilir.

Ayrıca blokzinciri bir olay durumunda sistem genelinde daha fazla denetlenebilirlik sağlar. Yani merkezi olmayan bir blokzinciri ile uçuş kayıtlarına müdahale edilmesi daha zordur çünkü çoklu blokzinciri düğümleri verilerin yedeklenmesini sağlar. Son olarak, teknolojinin sundukları sayesinde bugün havacılıkta kullanılan kağıt belge miktarı azaltılabilir, çünkü artık blokzinciri üzerinde kalıcı ve erişilebilir bir kayıt saklanmış olur.

SkyGrid’in blokzinciri teknolojisinin insansız havacılık için sunduğu potansiyeli incelediği ve kullanım örnekleri verdiği raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Havacılık sektörü kargo verimliliği için blokzincirini araştırıyor

 

KaynakLedgerInsights