UEFA, dünyanın en büyük futbol organizasyonlarından biri olan Euro 2020 için blokzinciri tabanlı bir bilet sistemi üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

18 aydan fazla bir süredir blokzinciri tabanlı biletlemeyi test eden kurum, Haziran 2019’da gerçekleştirilen UEFA Uluslar Ligi finallerindeki biletlerin yüzde 80’inin bu sistemin kullanılarak kesildiğini söylüyor.

QR kodlu bir mobil uygulama bu çözümün merkezinde yer alıyor. Sistem, biletlerin yalnızca etkinlikten kısa bir süre önce ve taraftarlar stadyumun yakınındayken etkinleştirmesine izin veriyor. Böylelikle sahteciliğin önlenmesi isteniyor. Taraftarlar biletlerini misafirlere aktarmak istediklerinde ise bunu mobil uygulama aracılığıyla yapabilecekler.

UEFA bu sistemin sahteciliği önlemesinin yanı sıra kayıt kullanımını da azaltarak sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunduğunu söylüyor.

Organizasyonun daha önce bu çözüm için birlikte çalıştığı SecuTix ile birlikte çalışması bekleniyor. Secutix CEO’su Frédéric Longatte blokzinciri tabanlı biletleme sistemi için UEFA ile ortaklık kurmalarına yönelik: “Taraftar ilişkilerini güçlendirmek ve taraftarlara adil ve şeffaf bir bilet sistemi sunmak için UEFA’nın güvenilir yazılım lisansı sağlayıcısı olarak konumumuzu geliştireceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Blokzinciri teknolojisi biletleme alanında da yavaş yavaş kullanılmaya başlanıyor. Yaklaşık 1 yıl önce Ticketmaster, spor etkinliklerine odaklanan blokzinciri tabanlı akıllı biletleme uygulaması Upgraded’ı satın almıştı. Geçtiğimiz yıl ise Hollanda merkezli GUTS Tickets firması yerel yıldızları olan Guus Meeuwis’in Haziran 2020 etkinliği için biletleri blokzinciri aracılığıyla satmıştı.

KaynakLedgerInsights