Dünya Ekonomik Forumu (WEF), tedarik zincirlerinin çevresel sürdürülebilirliğini kanıtlamak için bir blokzinciri takip ve izleme platformu başlattı.

Platform, tarafsız ve halka açık olduğunu iddia ediyor. Ayrıca birden fazla şirket ve kaynaktan gelen blokzinciri tabanlı tedarik zinciri verilerini harmanlayacak.

Markalar izlenebilirlik verileri sağladığında tüketicilerin, ürün markalarıyla ilgili bilgileri görüntülemek için her marka için ayrı bir uygulama kullanmaları gerekiyor. Proje bu konuyu ele almayı hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl WEF, projenin kavram kanıtlama çalışması için blokzinciri firması Everledger, TextileGenesis, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) ve tekstil şirketi Lenzing Group ile çalıştı. Şimdi ise Asia Pacific Rayon (APR), EVRYTHNG ve PlataformaVerde projenin ikinci aşamasına dahil olacaklar.

WEF, tüketicilerin yaklaşık yüzde 90’ının büyük markaların çevre dostu ve etik olmalarına yardımcı olmasını istediğini söylüyor. Şimdiye kadar şirketler özel blokzincirlerini kullanacak ve bu verileri kendileri yayınlayacaklardı. Yeni blokzinciri platformu ise şirketler blokzinciri tedarik zinciri verilerini besleyebilir ve tüketiciler bunu tek bir sitede görselleştirebilir.

Markalar ticari sırlarını ve tedarikçilerinin kimliğini korumak istiyor. WEF’in çözümü, verilerin ve tedarikçi kimliğinin anonimleştirilmesine izin verecek, ancak daha yüksek bir şeffaflık düzeyini teşvik etmeye de istekli. Aksi takdirde projenin amacı baltalanıyor. Buna örnek gösterecek olursak; tüketiciler fabrikaların çevre dostu olup olmadığını doğrulamak isteyebilirler. Yeni platform buna yardımcı olacak.

Lenzing Group CEO’su Stefan Doboczky konuyla ilgili olarak: “ITC gibi izlenebilirlik platformlarına katkıda bulunan artan sayıda tedarikçi, sürdürülebilirliği küresel olarak destekleme ve iklim değişikliği ile mücadele için çok önemlidir.” ifadesini kullanıyor.

KaynakLedgerInsights