Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) konuşan Çinli ekonomist Zhu Min, Çin’in piyasaya sürmeyi planladığı dijital yuan’ın uluslararası erişimini genişletmek gibi bir planı olmadığını düşünüyor.

Tsinghua Üniversitesi Ulusal Finansal Araştırma Enstitüsü Başkanı ve IMF’in eski Genel Müdür Yardımcısı olan Zhu Min, konuşmasında “Dijital yuan’ı dolarla rekabet edebilecek bir araç olarak düşündüğümüzü sanmıyorum. Para birimi rekabeti hem ekonomik teoride hem de pratikte çok belirsiz bir kavramdır.” ifadelerini kullandı.

Buna karşın Zhu Min, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) piyasa güçleri tarafından yönlendirilerek sınırların ötesinde kullanılacağına inanıyor. Bunlar ticaret akışlarını, sınır ötesi ödemeleri ve döviz değişimini içeriyor.

Aynı panelde Singapur’dan Tharman Shanmugaratnam da bazı gelişmekte olan ekonomiler için dolarizasyonun mevcut risklerinden ve dijital para birimlerinin bu riskleri daha da kötüleştireceğinden bahsetti. Halka açık dijital kimliklere duyulan ihtiyaçtan dan bahseden Shanmugaratnam, bunun sadece yerel dijital para birimleri için değil, aynı zamanda kimliğin de kullanıldığını düşündüğü sınır ötesi işlemler için de önemli olduğunu dile getirdi.

Hindistan Merkez Bankası dijital parayı araştırıyor

KaynakLedgerInsights