Hindistan Merkez Bankası, ödeme sistemlerinin son on yıldaki ilerlemesiyle ilgili bir belge yayımladı. Belge, kurumun merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) araştırdığını doğruluyor.

Belgede yer alan ifade şöyle: “RBI, itibari para biriminin dijital bir versiyonuna ihtiyaç olup olmadığı ve olması durumunda nasıl operasyonel hale getirileceği olasılığını araştırıyor.” Bunun yanı sıra kripto para birimleri ve özel dijital para birimleri hakkındaki şüpheleri de dile getiriyor.

Aralık 2019’da Ulusal Akıllı Hükümet Enstitüsü (NISG), Hindistan’ın Blokzinciri Ulusal Stratejisi’nin bir taslağını yayımlaşmıştı. Ulusal blokzinciri için, hükümet departmanlarının ve endüstri birliklerinin onaylayıcı düğümleri çalıştırdığı bir kurumsal blokzinciri, Ethereum veya Hedera Hashgraph’ın özel bir sürümünün kullanılması önerildi.

Merkez bankası destekli dijital para birimleri (CBDC) son yıllardaki popülerliğini artırdı. Özellikle 2019’un yaz aylarında Diem’in (Libra) piyasaya iddialı çıkışı birçok ülkedeki merkez bankasını harekete geçirmiş ve herkes dijital paranın avantajlarını ve zorluklarını keşfetmeye başlamıştı. Çin bu konuda test için vatandaşlarına dijital yuan dağıtma seviyesine gelmişken Hindistan gibi birçok ülke de çalışmalarının henüz çok başında.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakLedgerInsights