Bir bilgisayarda ilk password kullanıldıktan sonra başlayan süreç bizleri “dijital kimlik” kavramları ile tanıştırdı. Kullanıcı odaklı ve kullanıcıların kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olabildikleri özerkkimlikler yoğun tartışmaların odağını oluşturuyor. Bu tartışmalara blockchain teknolojilerininsağlayabileceği katkılar ve ortaya çıkarabilecek yeni sorular ise tartışmaları başka alanlara taşıyor.

İlk password ile başlayan dijital kimlik macerası:

Bir bilgisayarda kullanılan ilk “password” 1961 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT)labaratuvarlarında CTSS isimli bir sistemde kullanıldı (1).

Üniversitedeki araştırmacıların birlikte kullandığı bu sistemde aynı dosyalara erişmek ve üzerindeçalışmak isteyen araştırmacılara yardımcı olabilmek için bir şifre kullanma fikri büyük bir ihtimal ile dijital kimlik kavramının ortaya çıkmasına neden olan en önemli oylardan bir tanesi.1960’larda sadece bilgi işleme amacı ile kullandığımız bilgisayarlar artık ulaşım sistemlerimizi,fabrikalarımızı, elektrik, su ve doğalgaz şebekelerimizi yöneten, ameliyatlarımızı yapabilen, hatta silahlar kullanabilen sistemler haline geldi.

Dünya İnovasyon Forumu Elçisi ve Crypto Valley Association Üyesi Engin Çağlar‘ın dijital kimlik üzere yazısının tamamının aşağıda paylaştığımız PDF’ten okuyabilirsiniz

Yolların Başlangıcı Dijital Kimlik ve Blockchain – PDF