Ripple, tüketicileri para göndermeye ikna etmek için sahte sosyal medya profillerini kullanan kripto para dolandırıcılarını engellemediği iddiasıyla YouTube’a dava açtı.

Şirket, YouTube’daki dolandırıcıların Ripple ve CEO’su Brad Garlinghouse’u taklit ederek izleyicilerin kendilerine Ripple’ın para birimi XRP göndermelerine neden olduğunu söylüyor. Dolandırıcılar yaklaşık 1 milyon dolar değerinde olan 5 milyon XRP’yi geri göndermeyi vadediyor ancak bu sahte kampanyaya katılan kurbanlar karşılığında hiçbir şey alamıyorlar.

Dava, Google, Facebook ve diğer internet şirketlerini, kullanıcıların platformlarında yayınladığı materyallerden sorumlu tutma konusunda koruyan İletişim Kararları Yasası’nın tartışmalı maddesini tekrar gündeme getirecek gibi görünüyor.

Washington düzenleyicileri, ABD teknoloji şirketlerinin büyümesine yardımcı olan ancak giderek dünyanın en zengin şirketlerineden bazılarının suç ve aşırılık için bir barınak olmasına neden olan yasaların geniş dokunulmazlığına duyulan ihtiyacı yeniden değerlendiriyor.

Ripple, blogunda yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanıyor: “Kaldırılan her aldatmaca ve sahtekarlık için anında yenisi açılıyor. YouTube ve diğer sosyal medya platformları, bu dolandırıcılıklarla mücadele için yeterli süreçlerin uygulanmamasından sorumlu tutulmalıdır.

Uzun süredir Silikon Vadisi’nde yönetici olan Garlinghouse açılan bu davanın sosyal medya endüstrisi için harekete geçirici bir mesaj olmasını dilediğini söyledi. Ayrıca Facebook’un fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram da dahil olmak üzere bazı platformlarda benzer taklitler gördüğünü ancak davada Youtube’u hedeflediğini çünkü bu tarz sahtekarlıklara en yavaş yanıt verenin o olduğunu da sözlerine ekledi.

YouTube ise buna karşılık, şirketin platformu kötüye kullananları ciddiye aldığını ve dolandırıcılık gibi faaliyetlere karşı tespit edildiği gibi hızlıca bir aksiyon alındığını söyledi.

Mahkeme dosyalarında YouTube’un dolandırıcılık konusundaki başarısızlığının hem Ripple hem de Garlinghouse’un itibarına zarar verdiği ifadesi yer alıyor. Ripple, milyonlarca insanın YouTube’daki bu dolandırıcılıkları görüntülediğini, bu videoların kaldırılması yönündeki taleplerin göz ardı edilerek dolandırıcıların çoğalmasının sağlandığı gerekçesiyle platformu suçluyor.

KaynakFinTech İstanbul