Blokzinciri teknolojisi finans sektöründe dönüştürücü bir etkiye sahip. Bugüne kadar güvenlik, ödemeler ve gerçek zamanlı işlemler gibi konularda sunduğu çözümler birçok finans kurumu tarafından uygulanmaya çalışılıyor. Ancak blokzincirinin etkili olduğu tek sektör finans sektörü değil.

Özellile aşağıda belirtilen 5 sektör 2020 yılında ve sonrasında blokzinciri teknolojisi tarafından önemli ölçüde şekillendirilecek.

Otomotiv

Blokzinciri teknolojisi, otomotiv endüstrisinin birçok yönünü dönüştürmeyi vaat ediyor, bu nedenle IBM, sektörün yüzde 62’sinin 2021 yılına kadar blokzinciri kullanacağını öngörüyor. Teknoloji, yüksek teknolojili kayıtlar yoluyla üretim, finans ve tedarik zinciri süreçlerini basitleştirme ve kolaylaştırma potansiyeline sahi. Aynı zamanda akıllı araçların güvenliğini artırabilir ve değiştirilemez araç kayıtları oluşturarak otomobillerin alım ve satımını kolaylaştırır.

Siber güvenlik

Forbes, blokzinciri ve siber güvenlik arasındaki doğal bağlantıya dikkat çekiyor ve teknolojinin bilgi depolamak, işlem yapmak, işlevleri yerine getirmek ve güven oluşturmak için tamamen farklı bir yaklaşım sunduğunu vurguluyor.

Bu yaklaşım, kritik güvenlik gereksinimlerine sahip ortamlar için en uygun olanıdır, çünkü blokzinciri, elverişlilikten taviz vermeden uçtan uca gizlilik ve şifreleme sunar.

Estonya merkezli Guardtime, siber saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit edip hafifleterek hassas verileri koruyan blokzinciri destekli “Anahtarsız İmza Altyapıs”nı kullanmaya başladı bile.

Seçimler

Uzamanlar mevcut oylama sistemlerinin sıkıntılı olduğunu ve halkın artık bu sürece güvenmediğini söylüyorlar. Bu güveni yeniden kazanmak için seçim paydaşları,  iyi bir oylama sürecinin kilit gereklilikleri olan anonimlik ve şeffaflığa izin veren blokzinciri teknolojisini keşfetmeye başlıyor.

Blokzinciri tabanlı oylama sistemleri hali hazırda ABD’nin birkaç eyaletinde test ediliyor ve kullanılıyor. 2020 yılında da yeni bölgelerde bu teknolojinin kullanıldığına şahit olabiliriz.

Sağlık hizmeti

Blokzinciri teknolojisinin değiştirilemez yapısı sağlık hizmetleri için oldukça kritik önem taşıyor. Tıbbi kayıt yönetiminin geliştirilmesi, klinik araştırmaların hızlandırılması ve sigorta hasar talep süreçlerinin iyileştirilmesi bu teknolojiyle mümkün görülüyor. Belki daha da önemlisi, blokzinciri hasta merkezli birlikte çalışabilirliği mümkün kılabilir ve hastalara hangi kurumların tıbbi verilerine erişebileceğini kontrol etme özgürlüğü verir. 2020 yılında bu sektörde blokzinciri teknolojisinin iyice benimsendiğini göreceğiz.

Eğitim

Blokzinciri teknolojisi eğitimde birçok potansiyel uygulamaya sahiptir. Şu anda, ABD’deki Southern New Hampshire Üniversitesi ve Central New Mexico Community College gibi birkaç kolej ve üniversite, teknolojinin akademik kimlik doğrulamasında bilgi paylaşım yeteneğini kullanmaya başladı. Basitçe söylemek gerekirse öğrencilere, transkriptlerini, notlarını, test puanlarını ve dijital diplomalarını dijital olarak saklayabilecekleri dijital cüzdanlar veriliyor. Bunların hepsi dijital olarak da paylaşılabiliyor. Bu yenilikçi blokzinciri uygulamaların 2020’de de sıkça kullanılarak sektörü dönüştürmesi bekleniyor.

KaynakFinTechNews