Kripto para birimleri ve blokzinciri, yerleşik finansal sistem üzerinde büyük bir etkiye sahip olmaya başladı. Yeni yılda da popüler olacak bu kavramları etkileyecek birkaç başlığı derledik.

Ülkeler dijital para birimlerini çıkartacak

2019 yılı byunca belki de en çok konuşlan şeylerin başında ülkelerin kendi dijital para birimlerini çıkarma planları yer alıyordu. 2020 yılı ise bu ülkelerin pazara girdikleri yıl olabilir. Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, İsveç, Rusya, Estonya ve Fransa gibi ülkeler devlet tarafından düzenlenmiş dijital para birimi çıkartma planlarını bildirmişlerdi.

Ulusal dijital para birimini piyasaya sürmeye en yakın ülke ise Çin gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl boyunca çıkan söylentilerin ardından Çin Devlet Başkanı blokzinciri teknolojisine yoğunlaşılması gerektiğine dair bir açıklama yapmıştı. Dijital para birimi için net bir tarih verilmese de eli kulağında demek yanlış olmaz.

Şirketler kripto havuzuna atlayacak

J.P. Morgan Chase, Walmart, AirAsia, Mitsubishi ve Tencent gibi şirketler bir dijital varlık yaratma sürecindeler. Fransız finans devi Société Générale ise tahvil işi için bir güvenlik belirteci (token) oluşturuyor.

Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Ethereum tabanlı bir blokzinciri platformu inşa eden ve  ABN AMRO, BNP Paribas, Citi, Credit Agricole Group, ING, Rabobank, Shell gibi isimlerden oluşan konsorsiyum ‘komgo SA’.

Bunların yanı sıra blokzincirini Bankalararası piyasada ve ticaret finansmanında FOREX işlemlerini çözmenin bir yolu olarak kullanmak isteyen başka projeler de bulunuyor. 2020 yılı büyük kurumların blokzinciri tabanlı varlıklara yönelik çalışmalarını hızlandıracağı bir yıl olacak gibi görünüyor.

Bitcoin yarılanması (Halving)

Bir sonraki Bitcoin yarılanmasının bu yıl Mayıs ayında gerçekleşmesi bekleniyor. 630.001. bloğa ulaşıldığında madencilik ödülü 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düşecek.

Bunu takiben daha az bitcoin üretilecek ve bu da ağdaki genel enflasyon oranını düşürecektir.

Merkezi olmayan finans (DeFi) çağı

Merkezi olmayan finans kriptonun yarattığı merkeziyetsizliği alıp daha karmaşık sistemlere uyguluyor. Borç para verme ce tahvil oluşturma gibi finansal faaliyetler kriptolarla yapılabiliyor. Ayrıca bazı DeFi platformları 1-2 yıldır oldukça popüler hale geldi. Bu bağlamda DeFi alanının 2020’de izlenmesi gereken alanlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Blokzinciri olimpiyat oyunlarında yer alacak

Tokyo’nun ticaret bölgesindeki tüm binaların yaklaşık üçte birini yöneten Mitsubishi Estate, bir ay sürecek olan yaz olimpiyatları sırasında restoranlar, oteller ve diğer şirketler arasında blokzinciri güvenli veri paylaşımını sağlamak için elektronik devi Fujitsu ile işbirliği yaptı.

Bir sonraki ev sahibi Paris de 2024’te blokzinciri teknolojisini kullanmayı planlıyor.