Yapay zeka teknolojisini kullanılarak son dönemde giderek artan oranda videolarda yüz değiştirme işlemi yapılıyor. Deepfake olarak isimlendirilen bu uygulama son dönemde sesleri taklit etmek ve hırsızlık için de kullanılır hale geldi. Coinbase eski CTO’su Balaji Srinivasan’e göre blokzinciri çözüm olabilir.

Deepfake, yapay zeka teknolojisi kullanılarak videolarda yüzleri değiştirmek için kullanılıyor. Aşağıdaki video bu uygulama örneklerinden bir tanesi.

Son dönemlerde ise aynı yöntem sesleri taklit etmek için kullanılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde kimliği henüz belirsiz suçlular, bir şirketin CEO’sunun sesini taklit ettiler ve çalışanları ikna ederek şirketten 240.000 dolar çaldılar.

Eski Coinbase CTO Balaji Srinivasan, blokzinciri özellikli telefonların kimlik doğrulaması için bu tarz sahtekarlıklar için çözüm olacağını düşünüyor.

Srinivasan, twitter hesabında yaptığı öneri ile konuşmacıların sesini ve kriptografik imzalarını içerecek bir kimlik doğrulama sistemi kurmayı önerdi. Bu sayede “yeni bir tür arayan kimliği” sağlanacak ve aranan kişi gerçekten arayanın kimliğinden emin olabilecek.

Bu yaklaşım kısa vadede olmasa bile uzun vadede blokzinciri teknolojisinin cep telefonlarındaki kimlik doğrulamaları için önemli bir bileşen haline gelebileceğini gösteriyor.

Blockchain Türkiye Platformu, “Finans Bankacılık ve Sigortacılık Çalışma Grubu” tarafından hazırlanan Dijital Kimlik Raporu’nu da okuyabilirsiniz.

BCTR Rapor: “Dijital Kimlik”