Birçoklarının kabul etttiği gibi 2017 Bitcoin ve kripto para birimlerinin yılıydı. Ancak daha yakından gözlemledikten sonra, bitcoin patlamasıyla asıl ün kazananın blokzinciri teknolojisi olduğu anlaşılacaktı. 2017’nin sonunda Bitcoin’in değeri hızlı bir şekilde düşünce blokzinciri teknolojisi daha sık gündeme gelmeye başladı.
2017 ve 2018 arasındaki kripto para birimlerinin bu fiyat değişkenliği boyunca sabit kalan tek şey herkesin blokzincirine karşı ilgisi oldu.
Çoğu kripto para biriminin fiyatlarındaki düşüşe rağmen, ICO olarak adlandırılan ilk para teklifleri, blokzinciri projelerine yatırım getirmeye devam etti. Başlangıçta yatırımcıların amacı kripto para birimi tekliflerine yatırım yaparak hızlı para kazanmak olabilir, ancak pazar 2018’in ortalarına doğru olgunlaşmaya başladı. Artık daha fazla yatırımcı, rastgele kripto para birimleri yerine yenilikçi projelere yatırım yapmak istiyordu.
Blokzinciri ile yeniliği durdurmak imkansız görünüyordu. Ciddi oyuncular, piyasadaki tüm eleştirilere ve korkulara rağmen, mümkün olan her sektör için blokzinciri çözümleri üretmeye devam ettiler. İnovasyon bu kadar büyük bir seviyede gerçekleştiği için büyük ölçekli yatırımcılar blokzinciri oyununa adım atmaya karşı koyamadılar. Çoğu büyük ülkenin hükümetleri bile kripto paralar konusundaki tatsızlıklara rağmen blokzinciri yeniliğine destek verdiler.
Blokzinciri teknolojisi gittikçe ‘bir başka yeni bir teknoloji’ sıfatından çıkarak en az internet ve yapay zeka kadar konuşulan bir teknoloji haline geldi. Blokzinciri ve kripto endüstrisinin bir rakibi olarak kabul edilen bankacılık ve finans endüstrisindeki büyük oyuncular da blokzincirinin potansiyelini fark etti. Sağlık, tarım, çevrimiçi oyun, AI, IoT, tedarik zinciri, emlak ve diğer birçok endüstri de ayaklarını blokzinciri alanından uzak tutamadı.
Blokzincirine yönelik inovasyonlar hızla devam ediyor. Son raporlara göre blokzinciri sektörü 2025 yılında 28 milyar dolar değerine ulaşacak. 2017 yılında bu sektörün değeri 411 milyon dolar değerindeydi. Bu değerler de teknolojinin büyüme hızını gözler önüne seriyor.
Peki bu hızlı büyümeye hangi faktörler neden olacak?
Hükümet Planları ve Girişimleri
Bir teknolojinin yaygın bir teknolojiye dönüşmesi, kapsamlı hükümet desteği olmadan imkansızdır. Hükümetler bir teknolojiyi desteklediğinde, yalnızca daha geniş bir erişim için finansal destek sağlamakla kalmaz, aynı zamanda güvenilir bir teknoloji olarak akıllara kazınmasına yardımcı olur.
Şu an itibariyle, 15’ten fazla ülke kendi kripto para birimleri üzerinde çalışıyor ve daha fazla ülke blokzincirine büyük yatırımlar yapıyor.
Çin
Dünyanın en büyük ülkeleri arasında Çin blokzinciri konusundaki en proaktif ülke oldu. Çin hükümeti blokzinciri projelerini finanse eden ve destekleyen birden fazla sanal alan kurdu. Çin ayrıca 13. Beş Yıllık Planının bir parçası olarak blokzincirini de listeledi.
ABD
Amerika Birleşik Devletleri, blokzincirii yeniliği açısından Çin’in arkasında kalsa da bu alandaki inovasyonu aktif olarak destekliyor. ABD Hazine Departmanından ABD Savunma Bakanlığı Ulaştırma Komutanlığı’na kadar çeşitli federal departmanlar blokzinciri çözümlerini test ediyorlar. Nisan 2019 raporlarına göre, ABD hükümetinin blokzinciri harcamaları 2022’de 48,2 milyon dolara yükselecek. Bu da 2017’den bu yana neredeyse yüzde 1000’lik bir artış anlamına geliyor.
Rusya
Rusya da blokzinciri inovasyonu açısından ABD ve Çin’in çok gerisinde değil. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2017 yılında bir blokzinciri eleştirmeniyken şu anda tam bir blokzinciri destekçisine döndü. O zamandan beri Rusya birden fazla büyük blokzinciri projesi gerçekleştirdi.
Avrupa
Yukarıda belirtilen ülkelerle benzer şekilde, çoğu Avrupa ülkesi de blokzinciri teknolojisine ve bazıları da kripto para birimlerine girişti. İngiltere gıda ürünlerinin takibi için blokzinciri teknolojisini uygulamayı planlıyor. Ayrıca oylama, dijital kimlik ve enerji gibi alanlarda blokzincirini test etmek için Innovate UK programı aracılığıyla 10 milyon pound yatırım yaptılar.
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin önemli destekleri ile birlikte blokzinciri muazzam bir değer kazandı. Blokzinciri çevresindeki şeyler artık daha ciddi ve endüstrideki düzenlemeler artıyor.
BigTech Blokzincirine Yatırım Yapıyor
Hükümetlerin yanı sıra büyük şirketler de blokzinciri teknolojisinin yükselişinin farkında. Dolayısıyla bu alana yönelik yatırım yapmaktan geri kalmıyorlar. Bugün, teknoloji devlerinin çoğu doğrudan veya dolaylı olarak blokzinciri inovasyonu ile ilgili.
Blokzinciri teknolojisi üzerinde çalışan veya çalışmayı planlayan dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarının listesi şöyle:
Apple: 2019 yılında Apple, blokzinciri teknolojisini kullanarak zaman damgaları oluşturmak ve saklamak için bir patent başvurusunda bulundu.
Berkshire Hathaway Inc: Berkshire Hathaway’in bir iştiraki olan Richline grubu, tedarik zincirlerini yönetmek için blok zinciri araştırıyor.
Wells Fargo and Company: Ünlü bir blokzinciri konsorsiyumu olan R3 ile ortaklaşa çalışan Wells Fargo, ev ipoteklerini takip etme sürecini hafifletmeye çalışıyor.
Toyota Motor Corp: Otomobil şirketi Toyota, otonom araçlarda ödeme yapmak için blokzinciri ile denemeler yapıyor.
Daimler AG: Mercedes Benz’in arkasındaki grup Daimler AG, Ethereum’u kullanarak 100 milyon € şirket bonosu ihraç etti. Grup ayrıca kendi kripto para birimini yaratmaya çalışıyor.
Listelenen bu şirketler, blokzinciri geleceğine hazırlanan yüzlerce şirketten adece birkaçı. Diğer pek çok banka, teknoloji firması, tedarik zinciri grubu, gıda şirketleri ve diğer sektörlerden organizasyonlar da blokzinciri inovasyonu üzerinde çalışıyor.
Bu tür isimlerin endüstriye dahil edilmesiyle birlikte blokzinciri için ileriye giden yol çok daha açık bir hale geliyor. Tüm bunlar blokzinciri endüstrisinin öngörülen 28 milyar dolarlık net değerlemeye doğru büyüyeceğinin açık bir göstergesi.