Yaklaşık 625 milyon aboneyle kullanıcısı sayısı bakımından dünyanın en büyük ikinci büyük telekom şirketi olan Vodafone, Facebook’un geçtiğimiz Haziran ayında duyurduğu Libra projesinden ayrıldığını açıkladı.

Sosyal medya devi Facebook’un sabit akçe (stablecoin) projesi açıklandığı günden beri küresel çapta tepkilere maruz kalıyor. Daha önce projeden ayrılan kurumlar arasında PayPal, Visa, Mastercard, Stripe, Mercado Pogo ve Booking bulunuyordu.

Vodafone konuya yönelik açıklamasında: “Libra Derneği’nin gelişimini izlemeye devam edeceğiz ve gelecekteki iş birliği olasılığını göz ardı etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Şirket kendi ödeme girişimi M-Pesa’ya odaklanmak istediğini söylüyor. 2019’da başta Afrika olmak üzere 37 milyon müşteri 11 milyar işlem için M-Pesa hizmetini kullandı. Şirket bu hizmetini Vodafone Idea’nın en büyük ikinci mobil sağlayıcısı olduğu Hindistan’a genişletti.

Vodafone’un projeden ayrılma sebebi olarak diğer şirketlerde de olduğu gibi düzenleyici baskısı gösteriliyor. Düzenleyiciler ve merkez bankaları, Facebook’un nüfuzu ve 2,4 milyar kullanıcısına dijital para sunma potansiyeli konusunda endişeli. Şirketin sahip olduğu kullanıcı tabanı ve projenin potansiyeli egemen para birimlerini tehdit edebilecek düzeyde. Öte yandan Facebook’un gizlilik ve güvenlik konusundaki kötü itibarı da düzenleyici kurumları endişelendiriyor.

Libra’nın web sitesinde artık aşağıdaki üyeler gösteriliyor:

Ödemeler: PayU

Teknoloji ve pazar yerleri: Facebook / Calibra, Farfetch, Lyft, Spotify AB, Uber Technologies, Inc.

Telekomünikasyon: İlyada

Blokzinciri: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited

Venture Capital: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve akademik kurumlar: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Kadın Dünyası Bankacılığı

KaynakLedgerInsights