Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) yayınladığı yeni rapor ödemelerin geleceğini ele alıyor.
İsviçre merkezli kurum, 138 sayfalık raporunda yarının ödeme altyapısını şekillendirebilecek yeni trendleri değerlendiriyor: Tokenleştirilmiş menkul kıymetler, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC), sınır ötesi ödemeler ve P2P inovasyonları.
BIS Araştırma Başkanı Hyun Song Shin, değişimin hızı ve dönüşüm potansiyelinin, yeni ödeme sistemlerinin incelenmesini politika yapıcılar için öncelik haline getirdiğini söylüyor. BIS Genel Müdürü Agustín Carstens ise raporun girişinde “Ödemeleri iyileştirmek için en dönüştürücü seçenek, ödeme yapanları ve alacaklıları doğrudan bağlayan ve aracı sayısını en aza indiren eşler arası düzenlemedir.” ifadelerini kullanıyor.
Raporda, menkul kıymetlerin tokenleştirilmesinin ödeme döngüsünü kolaylaştırabileceği söyleniyor. Örneğin, DLT tabanlı bir sistem, aracıları ortadan kaldırarak sistemi dönüştürecekse ortaya çıkan verimlilik pazarın gerçeklerini değiştirebilir ve bu da eski yolun sonuçları için kullanılan paydaşları ürkütebilir.
Rapor, tokenleştirilmiş sistemlerin hesap tabanlı sistemlerle birlikte çalışmasının başarılarının anahtarı olacağını vurguluyor.
BIS, yayınladığı raporda merkez bankası destekli dijital para birimlerine de dikkat çekiyor. Banka CBDC’ler hakkında birçok soru soruyor: Perakende veya toptan satış odaklı mı olmalılar? Hesap tabanlı mı yoksa token tabanlı mı? Dağıtık bir defter üzerinde mi çalışmalılar yoksa merkezi bir hibrit model üzerinde mi? CBDC’ler gerçekten gerekli mi?
BIS tüm bu soruları doğrudan cevaplamasa da ilgili bölümde araştırmacılar, her bir konuya detaylı olarak değiniyor ve açıklama getiriyor. Örneğin, mevcut ödeme sistemlerine göre avantajları olmayan dijital para geliştirmenin bir anlamı olmadığını açıklıyorlar.
Rapor, sınır ötesi ödemelerin gelişimini inceliyor. G20, bu konuyu 2020 için önceliklerinden biri haline getirmişti ancak BIS raporu bunun zorlu bir süreç olabileceğini ortaya koyuyor.
Raporda sınır ötesi ödemelerin yavaş ve pahalı olduğuna değiniliyor ve sınır ötesi yönetişim, farklı yasalar, kara para aklama ve diğer uyumluluk gerekliliklerini içeren bir liste sunuluyor. Bununla birlikte farklı sınır ötesi para transferi yöntemlerine de değiniliyor.
Uluslarası Ödemeler Bankası’nın raporunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.