Rusya, ülke sınırları içindeki kripto para kullanımına dair yeni kurallar getiriyor. Bankalar bu kurallara ayak uydurmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Kısaca açıklayacak olursak; Bitcoin, Ether gibi kripto para birimleri alınıp satılabilecek, ancak Rusya’da hiçbir mal ve hizmetin içinde fiyatlandırılmasına izin verilmeyecek. Yani Bitcoin ile ev almak gibi bir niyetiniz varsa önce onu satarak ruble almanız gerekiyor.

Quantum Economics’in kurucusu Mati Greenspan alınan kararlarla ilgili olarak “Bugüne kadar gördüğümüz en cana yakın kripto düzenlemeleri değil ama aynı zamanda en soğuk olanı da değil.” ifadelerini kullanıyor. Greenspan ne olursa olsun dünya genelinde kripto yasaları hakkında daha fazla netlik kazanmanın harika olduğunu da sözlerine ekliyor.

Vladimir Putin tarafından 31 Temmuz’da imzalanan yeni kripto yasası Ocak 2021’de yürürlüğe girecek.

Rus haber ajansı TASS’a göre yasa dijital para birimini, ödeme aracı olarak kabul edilebilen, Rusya Federasyonu veya yabancı bir devletin para birimi olmayan bir elektronik veri toplama ve yatırımı olarak tanımlıyor. Bu dijital para birimi ise herhangi bir mal ve hizmet için ödeme yapmak amacıyla kullanılamayacak. Rusya’da kripto ekonomisine dahil olan insanların çoğu da dijital varlıkları mal ve hizmet satın almak için değil, bir değer deposu olarak kullandı.

Rus bankalarının ve borsalarının, merkez bankasına kayıt olmaları şartıyla kripto para birimi borsaları açmalarına izin verilecek. Dolayısıyla Rus bankalar konuya yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın direktörü Sergey Popov, yeni yasayla birlikte artık rubleye sabitlenmiş bir sabit akçe (stablecoin) çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Habere göre bu sabit akçeler diğer dijital finansal varlıkları içeren anlaşmalar için kullanılabilir.

Blokzinciri Rusya ekonomisinin parçası haline gelecek

KaynakForbes