ABD’nin en büyük kripto borsası olan Coinbase, yasa dışı faaliyetlerde bulunduğuna inandığı Rus bireyler veya kuruluşlarla ilgili 25.000’den fazla cüzdan adresini engelledi.

Coinbase’in baş hukuk yetkilisi Paul Grewal, şirketin adresleri ABD hükümetiyle, bir dizi Rus ve Rus şirketinin finansal işlemlerinin yasaklanmasını içeren yaptırımların uygulanmasına yardımcı olmak için paylaştığını belirtti.

Rusya’ya yönelik ilk yaptırımlar aslında 2014 yılında Rusya’nın, önceden Ukrayna kontrolündeki Kırım yarımadasını ilhak etmesinin ardından başlamıştı. Rusya’nın iki hafta önce Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte bu yaptırımlar zirve noktasına ulaştı.

Bloomberg’in haberine göre işgalden sonra hem Ukrayna hem de Rusya’da çok sayıda kullanıcının kriptoya geçtiği görüldü. Bazı Rus vatandaşları, rublenin düşen değerine karşı korunmak için paralarını kripto para birimlerine aktarırken Ukraynalılar, hükümetleri sıkı yönetim ilan ettikten ve PayPal dahil olmak üzere e-para işlemlerini askıya aldıktan sonra bunu yaptı.

Ancak bir Coinbase sözcüsü yaptığı açıklamaya göre şirket, Rus bağlantılı hesapların çoğunu savaş başlamadan önceki faaliyetlerine dayanarak belirlemişti. Sözcü, işgalden bu yana hizmette yaptırımdan kaçınma faaliyetlerinde bir artış olmadığını da sözlerine ekledi.

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance geçtiğimiz günlerde Rus kullanıcılarının hesaplarının tek taraflı olarak dondurulmasının kriptonun var olma nedeni ile çakışacağını ileri sürmüştü. Coinbase CEO’su Brian Armstrong ise kanun aksini söylemediği sürece tüm Rus kullanıcılarını engellemeyeceklerini çünkü herkesin temel finansal hizmetlere erişim hakkı olduğunu söylemişti.

Rusya, kriptoyu bir para birimi biçimi olarak tanımaya hazırlanıyor

KaynakBloomberg