Geçtiğimiz yıl boyunca endüstrinin CBDC’lere yönelik hamleleri çok konuşuldu. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan yakın tarihli bir ankette de Merkez Bankalarının yaklaşık yüzde 80’inin CBDC gelişiminin ortasında olduğu tespit edilmişti. Görünen o ki blokzinciri tabanlı hizmetler geliştirmek isteyen sadece bu merkez bankaları değil.
Merkez Bankalarının dijital para ve blokzinciri teknolojisine yönelik ilgisi JP Morgan ve nicesi gibi özel bankalara da yansıdı. Birçok banka blokzinciri teknolojisine yönelik çalışmalarını artırırken sektör genelinde de kabulün arttığı görülüyor.
JP Morgan Chase
Bankaların blokzinciri kabulüne yönelik ilk örneği JP Morgan Chase’den verebiliriz. Banka yaklaşık 1 yıl önce ‘JPM Coin’ olarak adlandırılan kendi stablecoin’ini yaratma ve kullanma planını duyurmuştu. Günümüzde ise JPM Coin şu anda gerçek müşteriler tarafından kullanılabiliyor.
İlk kullanım senaryosu olarak JPM Coin, öncelikle sınır ötesi ödemeler için bir araç olarak kullanılıyor. JPM Coin gibi stablecoin’ler bu tür işlemlerde hızlı ödeme süreleri ve 7/24 erişim ile önemli ölçüde tasarruf etme potansiyeline sahip.
United Multistate Credit Co. & Cashaa
Blokzinciri teknolojisinin banka tarafından benimsenmesi küresel ölçekte gerçekleşiyor. JP Morgan Chase bu gelişmeyi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil ederken, dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Hindistan da aynı şeyi yaşıyor.
Hindistan merkezli United Multistate Credit Co., Cashaa ile birlikte, yakında müşterilere çeşitli kripto para birimi tabanlı hizmetler sunacaklarını açıkladı. Aşağıdakiler, sunulacak çeşitli hizmetlerden sadece ikisi:
- Alış / Satış – Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash ve Ethereum Classic
-
Teminatlı Krediler – Kripto para varlıkları tarafından desteklenen FIAT kredileri
İlginç bir şekilde bu duyuru, ülkenin merkez bankası tarafından Hindistan sınırındaki kripto para birimlerine yönelik potansiyel bir baskının ortasında geldi.
DBS
Üçüncü örneği ise Singapur’dan verebiliriz. Asya’nın en büyük bankalarından biri olan DBS geçtiğimiz günlerde “yanlışlıkla” gelecek hizmetlerini çevreleyen yeni bilgileri yayınladı. Yayınlanan bilgiler her ne kadar kaldırılmış olsa da internet dedektiflerinin DBS’in planlarını incelemek için yeterli zamanı vardı. Bu planlar aşağıdaki hizmetleri içeriyor:
- Kripto para alım / satımı
- “DBS Digital Custody” aracılığıyla saklama hizmetleri
- Güvenlik token’ı tekliflerinin barındırılması
DBS, Singapur Para Otoritesi tarafından düzenlenen bir şirket olduğu için bu hizmetler müşterilere ekstra çekicilik sağlayacak. Yani hizmetlerin kullanıcıları daha yüksek güvenlikten yararlanabilecek.
Bankacılık sektörünün blokzinciri teknolojisine yönelik tutumunun zaman içinde değiştiğini görüyoruz. Daha önce JP Morgan yöneticilerinin blokzinciri teknolojisine karşı ihtiyatlı davrandığını görmüştük. Ancak günümüzde JP Morgan dahil birçok özel bankanın blokzincirine yönelik çalışmalara daha olumlu baktığını görebiliyoruz.