ABD’de gerçekleştirilen başkanlık seçimleri sonrası birçok bilgisayar güvenliği uzmanının uyarısına rağmen blokzinciri teknolojisinin seçimlerde kullanılabileceğine dair söylemler artmaya başladı. MIT araştırmacıları ise yeni bir raporla uyarılarını yineledi.

Daha önce de blokzinciri teknolojisinin seçimlerde kullanılmasının risklerine değinen bir rapor hazırlayan MIT, seçim sonrası yayınlanan başka bir raporla uyarılarını yineliyor.

Araştırmacılar blokzinciri oylamasındaki sorunun yalnızca blokzinciri bileşeni olmadığını söylüyor. Raporda belirtilene göre, aslında tüm çevrim içi oylama sistemleri ciddi sorunlara karşı savunmasız. Bu tür sistemlere yönelik saldırılar kağıt tabanlı oylama sistemlerine yönelik saldırılara göre çok daha büyük ölçekli, gerçekleştirilmesi daha kolay ancak tespit edilmesi zor olabilir.

Raporun yazarlarına göre, günümüzün blokzinciri teknolojisi yalnızca bu güvenlik açıklarını ele almakta başarısız olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni sorunlar da ortaya çıkarabilir. MIT Media Lab’ın Dijital Para Birimi Girişimi Başkanı Neha Narula ve ünlü kriptograf Ron Rivest’in yazarları arasında yer aldığı raporda, kullanıcıların yine de potansiyel olarak savunmasız bir cihazı kullanmak zorunda kalacaklarını belirtiliyor. Ayrıca blokzincirlerinin kriptografik ve mutabakat garantilerinin muhtemel ciddi sorunları engelleyemeceğine de değiniliyor.

Blokzinciri ile son zamanlarda çok sık gündeme geliyor. Voatz tarafından geliştirilen blokzinciri tabanlı oylama uygulaması West Virginia’daki federal seçimler dahil olmak üzere ABD’de birçok seçimde kullanılmıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında MIT bu uygulamanın barındırdığı güvenlik açıklarına dair bir analiz yayınlamıştı.

MIT araştırmacıları tarafından hazırlanan yeni rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Blokzinciri ile oylamada henüz yolun başındayız

KaynakThe Block