Kore İnternet ve Güvenlik Ajansı ile birlikte Kore Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, çevrimiçi oylamalar blokzinciri teknolojisini keşfetmek istiyor. Yonhap News’e göre, bağışlar, sosyal refah, yenilenebilir enerji ve posta hizmetleri için de blokzinciri çözümleri araştırılacak.

Kore hükümeti, Ulusal Seçim Komisyonu aracılığıyla 10 milyondan fazla insan tarafından kullanılabilecek blokzinciri tabanlı bir oylama sisteminin pilot uygulamasını onayladı. Bu muhtemelen en büyük ölçekli blokzinciri çevrimiçi oylama sistemlerinden birisi.

2020 ABD seçimleri sırasında, pandeminin zirvesinde olmasına rağmen, milyonlarca Amerikalı oy vermek için saatlerce sırada beklemek zorunda kaldı. Bu özellikle Amerika’nın yoksul mahallelerinde sıkça görülen bir durum. COVID-19 salgını, çoğu hükümetin yüz yüze oylama için etkili ve güvenilir alternatifleri olmadığını gösterdi.

Online oylama hala tartışmalı bir konu. Estonya 2005’ten beri elektronik oylamayı teşvik ediyor, ancak MIT ve Harvard uzmanları bu sistemlerin bilgisayar korsanlığına karşı savunmasız olduğunu iddia ediyor. Blokzinciri söz konusu olduğunda gündeme getirdikleri konu ise birden fazla sürüm oluşturarak veya bir (genel) blokzincirini çatallayarak sistemi bozma potansiyeli. Bu da hangisinin doğru zincir olduğunu bilmeyi kafa karıştırıcı hale getirebilir.

Seçmenlerin oy vermek için özel anahtarlara ihtiyacı olacak ve bunlar kaybolur veya çalınırsa, potansiyel olarak başka bir kişi bunları oy vermek için kullanabilir. Ancak, anahtarlar doğrulanabilir bir kimliğe bağlıysa bu daha zor olabilir. Blokzinciri ayrıca hatalara, yazılım karmaşıklıklarına karşı da hassastır. Gizli oylama ve bir seçimi doğrulama yeteneği gibi oylama gereksinimlerine mutlaka uymaz. Talihsiz bir örnek verecek olursak; Rus blokzinciri tabanlı oylama sistemi geçen yıl yayına girdikten kısa bir süre sonra çökmüştü.

Kore’nin çözümünde ise oylama sonuçları anonim hale getirilecek ve çifte oylamayı önlemek için seçmenler merkezi olmayan tanımlayıcı (DiD) teknolojisiyle belirlenecek. Başarılı olursa çevrimiçi oylama, vatandaşlar için süreci daha az zaman alıcı hale getirmek, potansiyel olarak sayımı daha verimli hale getirmek, seçmen katılımını artırmak ve ilgili seçim maliyetlerini azaltmak gibi sosyal mesafe protokollerine bağlı kalmanın ötesinde başka avantajlara da sahip.

Blockchain tabanlı oylama: Çevrimiçi oturumlar üç kat arttı

KaynakLedgerInsights