Japonya’nın Kaga şehri, sakinlerin yerel seçimlerde online olarak oy kullanabilmesini sağlamak için blokzinciri teknolojisini deniyor. 

Yapılan açıklamaya göre, Tokya merkezli blokzinciri firması LayerX ve dijital kimlik çözümleri sağlayıcısı xID, Ishikawa eyaletindeki Kaga şehri için güvenli ve kullanışlı bir oylama platformu oluşturmak amacıyla bir araya geldi.

Şehir yönetimi, bu girişimin online olarak oy kullanmak konusundaki bazı endişeleri gidereceğini ve yargı alanının daha uzak bölgelerinde yaşayanların şehir politikaları için oy vermesini daha kolay hale getirmesini umuyor.

LayerX, oylama sürecinin şeffaflığını ve oylama içeriğinin gizliliğini dengeleyen bir e-oylama protokolü geliştirdi. xID ise dijital kimlik sistemlerinde uzmanlaşmış bir şirket. LayerX, iki çözümü birleştirerek son derece uygun bir elektronik oylama teknolojisi oluşturmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Blokzinciri ile oylama, teknoloji için yaygın olarak belirtilen bir kullanım durumu ve bu amaçla çeşitli projeler başlatıldı. Belki de en önemlilerinden biri olan Voatz, birkaç ABD şehir ve eyalet seçiminde kullanılmıştı, ancak uygulamasıyla güvenlik sorunları nedeniyle de eleştirilmişti. Geçtiğimiz yaz aylarında ise Rusya’daki referandumda blokzinciri tabanlı bir online oylama yöntemi kullanılmıştı.

Kaga’da yapılacak olan bu oylama denemesi başarılı olursa blokzinciri teknolojisi şehirdeki diğer sorunları çözmenin bir yolu olarak da kabul edilecek.

MIT, blokzincirinin yakın zamanda seçimlere yardımcı olamayacağını söylüyor

KaynakCoinDesk