Hindistan Seçim Komisyonu, seçmenlerin belirlenen sandık merkezlerine gitmeden uzaktan oy kullanmasına olanak tanıyan yeni bir teknoloji üzerinde çalışmak için IIT-Madras ile iş birliği yaptı.

11. Ulusal Seçmenler Günü’nde konuşan Seçim Komisyonu Başkanı Sunil Arora, seçmenler için uzaktan oy kullanma yollarının yakında testine başlanacağını söyledi. Arora bunun için son teknoloji kullanılarak bir araştırmanın çoktan başlatıldığını dile getirdi. Başkan, bu konuda iyi bir ilerleme kaydettiklerini ve yakında testlerin başlayacağını da sözlerine ekledi.

Arora’nın bahsettiği ‘son teknoloji’ bildiğimiz blokzinciri teknolojisi. Buna karşın seçmenlerin bu sistemi kullanabilmesi belirlenen buluşma yerlerine gitmesi gerekiyor. Yani Arora her ne kadar ‘uzaktan oylama’ ifadesini kullansa da seçmenler bu sistemi kendi evlerinden kullanamayacak.

Belirlenen bölgeye giden seçmenlerin kimliği sistem tarafından belirlendikten sonra blokzinciri tabanlı kişiselleştirilmiş bir oy pusulası oluşturulacak. Oylama yapıldığında, oy pusulası güvenli bir şekilde şifrelenecek ve bir blokzinciri hashtag’i oluşturulacak. Bu hashtag bildirimi çeşitli paydaşlara, yani bu durumda adaylara ve siyasi partilere gönderilecek.

Bu şekilde kullanılan şifrelenmiş oylar, şifresinin çözülmediğinden veya değiştirilmediğinden emin olmak için ön sayım aşamasında bir kez daha doğrulanacak. Sistemin kullanılabileceği bölgeler önceden belirlenmiş yerler olacak. Seçim Komisyonu, seçmenlerin bu bölgelere sandıklardan daha kolay ulaşacağını öngörüyor.

MIT, blokzincirinin yakın zamanda seçimlere yardımcı olamayacağını söylüyor

KaynakBusinessLine