Ülkenin reklam endüstrisinin denetim kuruluşu olan Hindistan Reklam Standartları Konseyi (ASCI), son aylarda bu tür reklamların artmasının ardından kripto reklamları için yeni yönergeler yayımladı.

1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak olan bu yönergeler, kripto şirketlerinin bu sorumluluk reddi beyanını tüm reklamlarına dahil etmelerini gerektiriyor. Yayımlanan dokümanda “Kripto ürünleri ve NFT’ler düzenlemeye tabi değildir. Ayrıca oldukça riskli olabilir. Bu tür işlemlerden kaynaklanan herhangi bir zarar için düzenleyici rücu edilemez.” ifadeleri kullanıyor.

ASCI’ye göre yapılacak olan uyarılan ve açıklamalar, ortalama bir tüketici tarafından belirgin ve kaçırılamaz olmalı. Örneğin, bir basılı reklamda yer alan sorumluluk reddi beyanı, alttaki reklam alanının en az 1/5’ini kaplamalı ve düz bir arka plana karşı okunması kolay bir yazı tipiyle yazılmalıdır.

Yeni kurallara göre video reklamlarında da sorumluluk reddi beyanı, düz bir arka plana karşı reklamın sonuna yerleştirilmelidir. Metin içinde beyana seslendirme de eşlik edecek. Kurallara göre bu seslendirme normal konuşma hızında olmalı ve aceleye getirilmemeli.

Yönergelere göre, tüketiciler bu terimleri yasal düzenlemelere tabi ürünlerle ilişkilendirdiği için “para birimi”, “menkul kıymetler”, “koruyucu” ve “depozitolar” kelimeleri kripto reklamlarında kullanılamayacak.

ASCI Başkanı konuyla ilgili olarak: “Bu yönergeleri oluşturmadan önce hükümet, finans sektörü düzenleyicileri ve endüstri paydaşları ile birkaç tur görüşme yaptık. Bunun yeni ve henüz gelişmekte olan bir yatırım yöntemi olduğu düşünüldüğünde, sanal dijital varlıkların ve hizmetlerin reklamının özel bir rehberliğe ihtiyacı vardır. Bu nedenle, tüketicileri risklerden haberdar etmeye ve onlardan dikkatli davranmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İspanya kripto reklamları için yeni kısıtlamalar getirdi

KaynakThe Block