Tartışmalı ABD Başkanlık seçimlerini geride bıraktık. Ancak bu seçimlerin etkisiyle başlayan blokzincirinin oylama için kullanıp kullanılamayacağı tartışması sürüyor. Kendine egemen kimlik çözümü Evernym’in baş mimarı ve baş bilgi güvenliği sorumlusu Daniel Hardman, blokzincirinin ileride genel olarak oy vermeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Hardman Cointelegraph’a yaptığı açıklamada temel olarak blokzincirinin, seçmenlerin güvenli bir şekilde oy kullanmaları için bir alternatif sağlayabileceğini söylüyor. Hardman’a göre oylar kullanıldıktan sonra blokzinciri, bir kişinin önceki kayıtlarına göre oy kullanma hakkına sahip olduğunu kanıtlamak için kullanılan mekanizma olabilir. Ayrıca blokzinciri seçimlerde oylamayı denetlemeye yardımcı olacak bazı özellikler de sağlayabilir.

ABD seçimlerde Cumhuriyetçiler, Aralık ayının başlarında seçim kurulunun sonuçları doğrulamasına rağmen, Biden zaferini kabul etmekte tereddüt ettiler. Seçimlerde hile ve manipülasyon yapıldığına dair Başkan Donald Trump tarafından da defalarca dile getirildi. Ancak bu suçlamaların hiçbiri mahkeme karşısına çıkamadı.

Hardman’ın konuyla yönelik kullandığı ifadeler şöyle: “Daha sağlam denetim yapmayı mümkün kılacak belirli blokzinciri özellikleri vardır. Blokzinciri ile kurcalama ve benzeri şeylere yönelik endişelerinizi yatıştırabilirsiniz.

Örneğin, Bitcoin (BTC) gibi halka açık blokzincirlerinde, her işlem değiştirilemez bir genel deftere kaydedilir, bu da denetimleri merkezi veya kağıt tabanlı süreçlerden daha kusursuz ve şeffaf hale getirir. Böyle bir teknolojiyi seçimlerde uygulamak, oylar için benzer sonuçlar sağlayabilir.

Farklı tehdit faktörlerine dayalı çeşitli çözümler gerektiren, son derece karmaşık bir konu olan blokzinciri tabanlı oylama sistemi, seçmen sahtekarlığını ve kötü amaçlı yazılımları önlemek için biyometrik tabanlı seçmen tanımlama gibi belirli bileşenler içerebilir. Hardman bunu “Pensilvanya’daki 123 Main Street’ten John Smith’in belirli bir parmak izi olduğunu biliyorsan, o zaman başka birinin onun adına oy kullanması oldukça zor” şeklinde açıklıyor.

Hardman kişisel veriler ve gizlilikle ilgili endişelerin de sıfır bilgi ispatı çözümü ile aşılabileceğini düşünüyor. Sıfır bilgi ispatları, aslında bir kişinin kimliğini, özel verilerini gerçekten açıklamadan doğrular. Hardman bunu şöyle açıklıyor: “Kayıt sırasında birinden kim olduklarını ve nerede yaşadıkları gibi bilgiler istenir. Ancak oy kullanırken seçmenden istenen asıl şey onların oy verme hakkına sahip olduklarını kanıtlamaktır.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde blokzinciri, tedarik zinciri faaliyetleri gibi bir dizi ana süreçte kullanışlılığından dolayı popülerlik kazandı. Son zamanlarda seçimlerde kullanılıp kullanılamayacağına dair tartışmalar da arttı. Bir grup blokzincirinin fayda sağlayabileceğini düşünüp bunu küçük çaplı seçimlere uygularken. Bir grup uzman da büyük çaplı seçimlerde için teknolojinin buna hazır olmadığı görüşünde.

MIT, blokzincirinin yakın zamanda seçimlere yardımcı olamayacağını söylüyor

KaynakCointelegraph