Blokzinciri teknolojisini seçimlerde kullanma senaryosu son dönemlerin en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Henüz büyük çaplı seçimlerde kullanılmak için teknolojinin hazır olmadığını söyleyen uzmanların yanı sıra blokzinciri birçok küçük çaplı oylamada kullanılıyor.

Bu sefer de Japonya merkezli sigorta şirketi Meiji Yasuda Life, önümüzdeki yılın Temmuz ayından itibaren hissedarlar toplantısında blokzinciri tabanlı oylama kullanacaklarını açıkladı.

Geçen Temmuz ayında Meiji Yasuda Life, üyelerin önceden bir vekaletname sunmalarını gerektiren sanal bir toplantı düzenlemişti. Bu yaklaşımın en büyük dezavantajı, birisinin bir toplantıdaki konuşmaları ve tartışmaları dinledikten sonra oyunu değiştirmeyi isteme ihtimali. Ancak oylama kağıtla verildiyse böyle bir şey mümkün olmayacaktır.

Sigorta şirketi bunun için Ethereum blokzincirinin kurumsal br sürümünü kullanan Japon IT firması Asteria tarafından geliştirilen bir blokzinciri çözümünü benimsedi. Bundan sonra hissedarlar toplantısında kullanılacak oylar blokzinciri tabanlı bir sistem aracılığıyla yapılacak.

Daha önce bu tür küçük çaplı toplantılarda blokzinciri teknolojisinin kullanıldığını görmüştük. Şirketler COVID-19‘un etkisiyle de birlikte önemli toplantılardaki oylamaları blokzinciri teknolojisi aracılığıyla gerçekleştirerek süreci kolaylaştırmak istiyor.

Bu tür toplantıların yanı sıra blokzinciri nispeten büyük oylamalarda da kullanıldı. Rusya’da geçtiğimiz yaz gerçekleştirilen referandumda Moskova sakinleri blokzinciri tabanlı bir sistem üzerinden oylarını kullandı. Bunun yanı sıra blokzinciri tabanlı oylama uygulaması Voatz’ın da ABD’de birçok defa kullanıldığını gördük. Yine de uzmanlar, büyük çaplı seçimlerde blokzinciri teknolojisinin sorun çıkartabileceğini düşünüyor.

MIT, blokzincirinin yakın zamanda seçimlere yardımcı olamayacağını söylüyor

KaynakLedgerInsights