Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi, birden fazla merkez bankası dijital para birimi (CBDC) kullanan uluslararası bir ödeme platformu için iki prototip oluşturmak üzere Avustralya, Malezya, Singapur ve Güney Afrika’daki merkez bankalarıyla ortaklık kurdu.
Proje raporunun yönetici özetinde konuyla ilgili olarak, “Projenin bu ilk aşaması, başarılı bir şekilde çalışma prototipleri geliştirdi ve uygulanabilir çözümler göstererek çoklu CBDC kavramının teknik olarak uygulanabilir olduğunu kanıtlama amacına ulaştı.” ifadeleri kullanılıyor.
Project Dunbar adı verilen bu ortaklık, birkaç CBDC’yi içeren ortak bir platformun sınır ötesi ödemeleri daha ucuz, daha hızlı ve daha güvenli hale getirmeye nasıl yardımcı olabileceğine odaklanıyor.
BIS tarafından projeyle ilgili yapılan açıklamalar şöyle: “İnovasyon Merkezi’nin Singapur Merkezi tarafından yönetilen Project Dunbar, finansal kurumların, ortak bir platformda birbirleriyle doğrudan işlem yapmak için katılımcı merkez bankaları tarafından verilen CBDC’leri kullanabileceğini kanıtladı. Proje, aracılara olan bağımlılığı ve buna bağlı olarak sınır ötesi işlemleri işlemek için gereken maliyetleri ve zamanı azaltma potansiyeline sahip.”
Rapor, ortak bir platform üzerinden işlemlerin sonuçlandırılması söz konusu olduğunda üç temel zorluğu vurguluyor. Birincisi, bankaların yerel varlıklarının olmadığı ülkelerden CBDC’lere erişip erişemeyecekleri gibi platformdaki CBDC’lere erişim sorularıyla ilgili. Diğer bir zorluk, her ülkenin düzenlemelerine uymaya çalışırken sınır ötesi ödemelerin nasıl basitleştirileceğiyle ilgili. Sonuncusu ise ülkelerin ulusal güvenlik gibi faktörleri hesaba katarak ödeme altyapılarını paylaşmasına izin veren bir yönetişim yapısı ile ilgili.
BIS dijital para üzerinde çalışacak blokzinciri mühendisleri arıyor