Uluslararası Ödemeler Bankası, ülkelerin, merkez bankası dijital para birimlerinin dağıtımını destekleyen yasal çerçeveler oluşturmasını istiyor.
Çarşamba günü İsviçre’deki BISIH-FSI konferansında yaptığı konuşmada BIS Genel Müdürü Agustín Carstens, farklı yargı bölgelerindeki güncelliğini yitirmiş yasal çerçevelerin CBDC’lerin gelişimini engelleyebileceği konusunda uyardı. Carstens, “Belirsiz veya güncelliğini kaybetmiş yasal çerçevelerin bunların uygulanmasını engellemesi kesinlikle kabul edilemez. Bu sorunları çözmeye yönelik çalışmaların ciddi bir şekilde başlaması gerekiyor ve hızla ilerlemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Mevcut para sisteminin gelişmesi gerektiğini vurgulayan Carstens, merkez bankalarının inovasyonu teşvik etmek için aktif olarak CBDC’leri araştırdığını kaydetti, ancak merkez bankalarının istenilen dönüşümü tek başına sağlayamayacağını da sözlerine ekledi.
Bunun ışığında Carstens, merkez bankalarının yaklaşık yüzde 80’inin ya mevcut yasalara dayalı olarak dijital para birimi çıkaramayacağını ya da belirsiz yasal çerçevelere sahip olduğunu belirten 2021 IMF belgesine atıfta bulundu. Buna karşılık, BIS anketi merkez bankalarının yüzde 93’ünün CBDC gelişiminin çeşitli yönlerine aktif olarak dahil olduğunu ortaya çıkardı. Bu da yasal çerçevelerin merkez bankalarının CBDC alanında yaptığı ilerlemelerin gerisinde kaldığını gösteriyor.
Carstens, CBDC’nin meşruluğunun merkez bankasının onu yayınlamaya yönelik yasal otoritesinden geldiğini belirtti: “Bu yetkinin yasalara sağlam bir şekilde dayandırılması gerekiyor. Kanun olmadan para işleyemez“. Bununla birlikte Carstens, yargı alanındaki yasal çerçevelerin diğer yargı alanları ile birlikte çalışabilir olması çağrısında da bulundu: “Farklı dijital para birimlerinin birlikte çalışmadığı parçalanmış bir sistem ve yasal çerçeveler talihsiz bir durum olur”
Carstens’e göre herhangi bir yasal çerçevenin temel unsurları olması gerekiyor. Cartens, bunların kullanıcıyı korumak ile bir bütün olarak finansal sistemin bütünlüğünü korumak arasında bir denge kurması gerektiğini sözlerine ekledi ve kara para aklamayı içerebilecek şüpheli işlemlerin izlenmesi için gözetimin sürdürülmesi gerektiğinin de altını çizdi.
BIS Genel Müdürü, nakit kullanımının azaldığını ve kullanıcıların giderek daha fazla yeni para biçimleri talep ettiğini de söyledi. Teknolojik yeniliklerin beklentileri artırdığını ifade eden Carstens, yeniliklerin mevcut sistemdeki eksiklikleri vurguladığını ve insanların artık paralarının dijital ve programlanabilir olmasını istediğini belirtti.