Küresel yönetim danışmanlığı şirketi Bain & Company tarafından yapılan araştırma, Blockchain teknolojisinin doğru uygulanması durumunda işlem bankacılığında devrim yapma potansiyeli olduğunu doğruluyor.
İşlem bankacılığında elde edilen gelirlerin, diğer bankacılık gelirlerine oranla daha az dalgalanmalar yaşandığına dikkat çeken Bain, bankacıların çapraz satışlar yapmasının müşteri sadakati için kritik önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bankacılığın bu kolunda Blockchain gibi dağıtık defter teknolojilerinin kullanımının kayda değer değişiklikler getireceğini öngören araştırmada şu ifadeler yer alıyor:
“Blockchain teknolojisinin kullanımı durumunda işletim, denkleştirme ve mutabakat süreçleri eş zamanlı olarak yürüyebilir ve böylelikle likidite ya da kredi riskleri en aza indirilmiş olur. Muhafaza gibi ticari işlem sonrası güvenlik hizmetleri de yeni teknolojiler tarafından dönüştürülebilir.”
Coin Telegraph’ta yer alan habere göre, Blockchain teknolojisinin ticaret ekosisteminin tüm katılımcıları tarafından doğru şekilde uygulamaya alınması, ticari finansta operasyonel giderlerin yüzde 50 ile yüzde 80 arasında azaltılmasına olanak sağlayabilir. Bain’in araştırmasında, bu maliyet tasarrufunun işlem hızındaki büyük artıştan elde edileceği ifade ediliyor; özellikle mutabakat, faturalandırma ve ödeme süreçleri üç-dört kat hızlanabilir.
Telekom sektöründen sonra dijital dönüşüm sırası bankacılık sektöründe
Araştırmayı yorumlayan Bain Bankacılık Uzmanı Dr. Christian Graf, bankaların bugün yaşadığı karmaşanın son on yılda telekomünikasyon sektöründe görülen dönüşüme benzediğini hatırlatıyor ve ekliyor: “Küçük ölçekli, tümüyle işlem masraflarından kazanç sağlayan yapıların yerini gelecekte daha kapsamlı çözümlerin provizyonundan elde edilen sabit gelirler alacak. Blockchain teknolojisini erken keşfedip, uygulamaya yönelik adımları atan bankalar ise rekabette avantaj sahibi olacak.”
Bankacılıkta Blockchain kullanımının verimlilik ve güvenlik açısından neler sunduğu son olarak Seul’de düzenlenen G20 zirvesinde masaya yatırılmıştı.