Blockchain teknolojisi kripto para odağından uzaklaşmaya başladı. Sayıları giderek artan kurum ve hatta hükümet, dağıtık defter teknolojilerinin güvenilir, bağımsız ve müdahale edilemez yapısına ilgi gösteriyor.
Öyle ki, Bitcoin ve kripto para birimlerine karşı sert tutumu olan ülkeler bile Blockchain teknolojisini değerlendirmenin yeni yollarını arıyor. Rusya ve Çin’in Blockchain teknolojisini geliştirmek üzere geçtiğimiz yıl imzaladığı 882 milyon dolarlık anlaşmayı örnek gösteren Al-Monitor, Türkiye’de ise Türkiye Bilişim Vakfı öncülüğünde Blockchain Türkiye Platformu’nun kurulmasını bu alanda atılan kritik bir adım olarak konumlandırıyor.
Mehmet Çetingüleç imzasıyla çıkan haberde, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın yaptığı şu açıklamalara yer veriliyor: “Güvenin maliyeti halen çok yüksek. Bugün bizler, beş yüz yılı aşkın süredir kullandığımız çift girişli defter tutma standartlarına üçüncü bir bileşen olarak güveni eklemek için yola çıktık.”
Yayımlanan makalede ayrıca BKM Genel Müdürü Soner Canko’nun “Blockchain teknolojisi geleceği şekillendirecektir.” açıklaması yer alıyor.
Özel sektör, üniversiteler ve kamu kuruluşları arasında iş birliği kurarak Türkiye’de güçlü bir Blockchain ekosistemi oluşturmayı amaçlayan Blockchain Türkiye Platformu, girişimcileri, eğitimleri, etkinlikleri ve yeni iş modellerini destekleyip, diğer ülkelerdeki Blockchain platformlarıyla müşterek çalışmalara imza atmayı hedefliyor. Blockchain’in kullanım alanlarını ve faydalarını keşfederek, stratejik öncelikler belirleyecek olan Platform, ayrıca Blockchain için yasal mevzuatların oluşturulması için taslaklar oluşturacak.
Blockchain pek çok sektöre uyarlanabilir
Türkiye’nin Blockchain kullanmaya en kısa zamanda başlaması gerektiğini ifade eden Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı Kenan Tanrıkulu, “Devlet güdümlü bir kripto para çıkarmayı bile düşünmeliyiz. Merkez bankalarının bu yeni teknolojiye ve desteklediği çözümlere karşı durması mümkün değil. Blockchain finans başta olmak üzere pek çok sektöre uyarlanabilecek güvenilir bir teknoloji.” diye konuştu.
Blockchain teknolojisinin halk oylamalarında da kullanılabileceğini ifade eden Türkiye Bilişim Vakfı kurucu üyelerinden Emrehan Halıcı ise, Al-Monitor’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Merkezi bir sistem olmadığı için, Blockchain teknolojisine dışarıdan müdahale etmek de imkansız hale geliyor. Süreci herkes kolayca gözlemleyebiliyor. Benzer şekilde, bilgi ve para değiş tokuşu da daha şeffaf ve güvenli bir ortamda gerçekleşiyor. Ticaretin, finansal uygulamaların ve her türlü bilgi alım satım sisteminin güvenilirliği büyük önem taşıyor. Gelecekte seçimler bile bu sistem ile gerçekleştirilebilir.”
Al-Monitor’de yayımlanan makalenin tamamını okumak için tıklayın.