10 Nisan 2018’de OECD Kurumsal Yönetişim Komitesi’nin Blockchain teknolojileri konusundaki yuvarlak masa toplantısı ve G20 / OECD Kurumsal Yönetişim İlkelerinin uygulanmasına ilişkin olası etkileri üzerine bir özet ve yaklaşım planı olarak, Prof. Dr. Vedat Akgiray tarafından hazırlanan “Blockchain Technology and Corporate Governance” başlıklı rapor yayınlandı.
Raporda Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli, Finans Profesörü Vedat Akgiray tarafından hazırlanan Blockchain Teknolojisi ve Kurumsal Yönetişim başlıklı rapor, dağıtık defter teknolojilerinin finans, bankacılık ve enerji gibi kritik sektörlerdeki gelişimini ve bu alanlarda yapacağı etkileri ele alırken, bu delişmelerin devletler açısından önemini yalın bir dil ve öngörüler ile değerlendiriyor.
Blockchain teknolojisine bizi taşıyan tarihi ve kavramsal perspektifleri ele alarak başlayan rapor, daha sonra finansal pazarlar ve merkez bankaları gibi yapıları bekleyen dönüşümü detaylandırıyor. Devletlerin bu teknolojiye ve Blockchain’in temas ettiği uygulamalara bakış açısını değerlendiren araştırma, dünya genelinde devletlerin Blockchain stratejilerini birkaç başlık altında gruplandırıyor.
Rapora göre devletler günümüzde Blockchain için “araştır, bekle ve izle;” “yeni yasa ve düzenlemeler çıkar;” “düzenlemeler ile birlikte sandbox ortamları oluştur” şeklinde sıralanıyor. Blockchain standartlarını belirlemenin her devlet için önem taşıdığına değinen raporda, özellikle terminoloji, mimari ve yönetim ana başlıkları altında standartların ivedilikle tasarlanması gerektiğine dikkat çekiliyor.
BCTR Danışma Kurulu Üyesi ve BTS&Partners kurucu ortağı Av. Yasin Beceni’nin değerli katkıları ile hazırlanan raporda, Blockchain Türkiye Platformu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Usta‘nın yazarları arasında yer aldığı Blockchain 101 kitabı da yer alıyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.