Güney Kore merkezli biyoteknoloji şirketi Macrogen, genetik verilerin hacklenme tehlikesi veya hasta mahremiyetinin ihlal edilmesi riskleri olmadan paylaşılmasını sağlamak için Blockchain teknolojisini benimsiyor.
Ana ofisi Seul’de bulunan bir DNA dizileme sağlayıcısı olan Macrogen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Büyük Veri firması Bigster ile ortaklık kurduğunu duyurdu. Güçlerini birleştiren iki şirket, genom bilgilerinin dağıtımı için bir Blockchain ağı geliştiriyorlar. Bu yeni sistemin Haziran 2019’a kadar hazır olması bekleniyor.
Tıp alanında genomik veri, özelleştirilmiş hasta teşhis ve tedavisi için kullanılırken, ilaç sektöründe bu veri yeni ilaçların ve tedavi ajanlarının geliştirilmesinde kullanılıyor. DNA üzerinden elde edilen veri tıpta büyük bir öneme sahip olmasına rağmen, hasta mahremiyeti ve gizlilik ihlallerinin yaşanma korkusundan dolayı yaygın bir şekilde paylaşılamıyor.
Macrogen CEO’su ortaklık kapsamını açıkladı
Macrogen CEO’su Yang Kap-seok, yaptığı açıklamada bu paylaşım sorununa değinirken, sözü Bigster ile olan ortaklığa getirdi. Şirket CEO’suna göre geliştirilmekte olan Blockchain platformu, genetik verinin özgürce dağıtılmasına olanak sağlayacak.
Bu amaçla şirketler birliği esasına dayalı bir Blockchain modeli üzerinde çalışılıyor. Eczacılık firmaları, araştırma enstitüleri, hastaneler ve genetik analiz girişimleri gibi sisteme erişim izni bulunan kurumlar, bu genetik veriden kolayca yararlanabilecekler. Böylece hem veri sadece güvenilen şirketlerle paylaşılmış olacak hem de yeni tedavilerin geliştirilmesine ön ayak olacak.
Elbette genom endüstrisinde Blockchain sistemini uygulamak isteyen tek teknoloji şirketi Macrogen değil. İsrail merkezli bir girişim olan DNA.Bits, Blockchain teknolojisini kullanarak genetik ve tıbbi kayıt verilerini depolamayı planladığını açıklamıştı.
Intel tarafından yapılan bir patent başvurusu ise, donanım firmasının kripto para madenciliği sırasında oluşan enerjiden, DNA dizilemeye geçiş yollarını araştırdığını göstermişti.