Bermuda, Malta, Cebelitarık ve diğerleri. Kripto para dünyası kendi yasal cennetini arıyor.
Vergi cenneti gibi kavramlar global ekonominin sıkça konu edilen başlıklarından biridir. Çoğunlukla dünya haritasında kimsenin kolay kolay yerini gösteremeyeceği ada devletleri, küresel varlıklarını bu yolla güçlendirir.
New York Times’ta kısa süre önce yayınlanan bir makale, düşük vergilerle büyük şirketlerin merkezlerini kendilerine çeken ülkelerden yola çıkarak kripto dünyasının gözde ülkesinin kim olacağını sorguluyor.
“Have a Cryptocurrency Company? Bermuda, Malta or Gibraltar Wants You” başlıklı makale, bugüne kadar gerçekleştirdikleri yasal düzenlemelerle kimi zaman bizim de bu platformda yer verdiğimiz Bermuda ve Malta gibi ülkelerin bakış açılarını özetliyor.
Yazının çıkış noktası ABD ve Asya’daki regülasyona bağlı belirsizlikler. Bu belirsizliklerin kripto varlık dünyasındaki şirketleri yeni bir arayışa soktuğuna dikkat çekiliyor.
Bermuda, Malta, Cebelitarık ve Lihtenştayn’ın başlattıkları çalışmalar ve getirdikleri yasal düzenlemelerle sektördeki şirketleri kendilerine çekmek için harekete geçtikleri kaydedilen yazıda çeşitli örneklere de yer veriliyor. Malta’da ülke yönetiminin 4 Temmuz’da üç yeni yasayı çıkarması, Bermuda’nın ICO yatırımlarına yönelik kolaylaştırıcı düzenlemeleri örnek regülasyonlar olarak tanımlanıyor. Buna karşın hem ABD hem de Çin’de çeşitli sebepler gerekçe gösterilerek yasaklamalara gidildiği belirtiliyor. ABD için, 12 Rus istihbarat subayına yönelik suçlamalarda finansmanın Bitcoin ile sağlanması bu gerekçeler arasında yer alırken, Çin’deki durumun daha farklı olduğu, hükümetin vatandaşlarını riskli yatırımlardan korumak için bu yolu tercih ettiğinin altı çiziliyor.
Bu tip düzenlemelerin diğer ülkeler için yeni bir fırsat yarattığı belirtilen yazıda Porto Riko’nun da bu akıma ayak uydurarak kolaylaştırıcı düzenlemeler başlattığına değiniliyor.
Bermuda lider, Malta takipte
Bermuda’nın yürüttüğü çalışmaların bu ülkeyi kripto varlık cenneti olma yolunda liderliğe taşıdığı belirtilirken Malta ise takipteki ülke olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte halihazırda dünyanın en büyük kripto para platformu olan Binance’in Japonya’da alınan önlemler sonrasında Malta’da yeni ofisler açacağına dair açıklamasına da dikkat çekiliyor. Bu hareketin doğrudan Malta Başbakanı Joseph Muscat tarafından da bir Twitter mesajıyla kutlandığı belirtiliyor. Bir ay kadar sonra Binance’in CEO’su Zhao Changpeng’in Bermuda’yı da ziyaret ederek bu ülkedeki yatırımını duyurduğu, hatta imza töreninde kravat ve Bermuda şort giydiğine dikkat çekiliyor.
Bir diğer başrol adayı: Cebelitarık
Kripto varlıkları çekme konusunda çalışmalar yürüten bir diğer isim ise Cebelitarık. Ülkenin Maliye Bakanı Albert Isola, ülkenin önde olduğu bir diğer konu olan çevrimiçi kumar dünyasına yönelik bakış açılarına dikkat çekiyor. Son 25 yıldır bu tip konularda sert kararlar almaya alışkın olduklarını belirten Isola, Blockchain’in potansiyeline dikkat çekiyor ve “bir sonraki önemli yeni iş” olarak tanımlıyor.
Cebelitarık, halen Malta’ya benzer bir şekilde yasal düzenlemeleri devreye almak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Makaleye göre 35 şirket, Blockchain çözümleri için lisans başvurusunu gerçekleştirmiş durumda.
Makalede adı geçen bir diğer ülke ise Lihtenştayn. Finans dünyasında köklü bir geçmişe sahip olan ülke, şirketlerin token satışı gerçekleştirebilmesi için yeni bir Blockchain yasası hazırlığında. Yine yakın coğrafyadaki ülkelerden İsviçre’nin Zug kantonu da bu konuda adı geçen bir diğer bölge. Sektörden pek çok şirkete ev sahipliği yapmasıyla tanınan bölge, etkisini daha da artırmak için çeşitli uluslararası konferanslar dahil organizasyonlarla da ilgiyi üzerine topluyor.