Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, blockchain teknolojisi, teknoloji içerisinde en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Bitcoin’in inşa edildiği platform olarak bilinen ve özellikle kripto paralar ile özdeşleşen bu teknoloji artık kripto paralardan ayrılarak dünyayı değiştirmeye doğru ilerliyor. Büyük ve çoklu oyuncuların bulunduğu sektörleri dönüştürme potansiyeline sahip olan Blockchain için gıda endüstrisi iyi bir örnek.
Tomislav Matic tarafından yazılan ve The Fintech Times’in yayınladığı yazıyı sizler için derledik.
İşletmeler için blockchain teknolojisinin ana alanı tedarik zinciri içinde kullanılması olacaktır. Tedarik zincirinin blockchain ile beraber dramatik değişiminin sonucunda daha verimli izleme ve üretim süreçlerinin ortaya çıkması beklenmektedir. Fakat gıda endüstrisinde sahip olacağı etki benzersizdir. Bir işletmenin kar marjlarına nasıl yardım edeceğinden kaçınarak, insan sağlığına sağlayabileceği faydalar harika olabilir.
Günümüzde, az sayıda kişi, gıda endüstrisindeki tedarik süreçlerinin farkındadır. Özellikle ürünlerin nerede büyüdüğü ya da nasıl üretildiği ve yerel süpermarketin koridorlarına ulaşmak için hangi yollardan geçtiği yolculuğun detaylarına ulaşmak şu an ve mevcut teknolojiler ile mümkün değil. Bununla birlikte, blockchain teknolojisinin sunduğu kendine özgü ve devrimsel çözümlerle beraber, güvenilir veriye ulaşmak telefon ile barkodu taramak kadar basit bir hale dönüşebilir. Bir barkod ile ürüne ait bütün süreçlere, işlemlere ve tedarik zinciri operasyonlarını bütün detaylarına güvenilir şeffaf, bütüncül ve değiştirilemez olarak ulaşılabilir.
Blockchain teknolojisinin etkisi insanların yemek yeme alışkanlıklarının çok büyük değişim göstermesini sağlayabilir. Ne yendiğinin daha fazla farkına vardığı bir dünyada bir insanın kilo vermesi, alması ya da sadece sağlıklı yiyecekleri satın almaya çalışması mümkün olacaktır ve bu da değişimi zorunlu kılabilir.
Süpermarketler, “organik” yiyecekler ile dolu. Ürüne değer katmak ve ürünü satmak için söylenenler gerçekten doğru mudur? Tüketiciler bu söylenenlere inanmaktan daha öteye giderek doğruluğunu nasıl teyit edebilirler? Blockchain ile beraber ürünün gerçekten o söylenen ürün olup olmadığını anlamak çok kısa sürede mümkün olacaktır.
Bu teknolojinin uygulanmasıyla beraber, endüstrideki tüm kötü uygulamaları ortaya çıkaracak ve potansiyel olarak tüketicilere iki temel yoldan fayda sağlayabilecektir. Öncelikle, kötü ve yanlış uygulamalar açıkça ve herkes tarafından görülebileceği için daha kaliteli üretim ve dağıtım süreci sağlaması gerekliliği ortaya çıkacaktır. Ürün ile ilgili bilgilere kolay erişim ile beraber satın alımlar, ürünün kaynağına dair dair bir kesinlik ile yapılabilir ve bu da bütün soru işaretleri ortadan kaldırabilir.
İkincisi, bu şeffaflık, üretimden sorumlu olanları, satış kaybını önlemek için üretimlerini iyileştirmeye yönelik bilinçli bir çaba göstermeye zorlayacaktır. Sonuç olarak, gıda endüstrisi genel olarak daha güvenilir hale gelir ve bu gelişmeler de kötü uygulamaları önemli ölçüde azaltır, yani satın aldıkları ürünlere fazla önem vermeyen tüketiciler bile daha kaliteli ürünlere yönelecektir ve daha kaliteli üretim yapılması için gereklilik haline gelecektir.
İlk defa, tüketiciler, ürünlerinin tüm süreçlerine kolayca hakim olabilecek. Akla ilk gelen alanlar gıda ürünleri ve hazır yemekler. Teknoloji kitlesel olarak daha fazla ilgi görmeye başladıkça, toplumların taleplerinde değişimler gerçekleşecektir. Bu da üretim kalitesinde büyük bir yukarı tırmanmaya sebep olacaktır. Bu beraberinde gıda endüstrisinin tamamen ve olumlu yönde değişimini getirir.
Genel olarak, blockchain teknolojisi, daha iyi bir görünürlük sunacak ve ürün kalitesinde gerçek bir iyileşmeye yol açacaktır. En iyi tedarik zincirleri operasyonunu sunan şirketler daha popüler hale gelecekler ve gerçek rekabet tüketici için daha fazla değer yaratılmasına sebep olacaktır. Blockchain ile beraber birçok sektörde değişim göreceğiz ama gıda endüstrisinde ve gıda üretim kalitesinde keskin bir artış görebileceğiz.
Founder at Tomorrow