ABD Federal Rezerv Başkanı geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada dolar üzerindeki hakimiyeti için oluşturabileceği riskleri göz önünde bulundurarak ülkenin CBDC’ler konusunda acele etmediğini söyledi.

New Jersey’deki Princeton Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte konuşan Jerome Powell konula ilgili olarak “CBDC’lerde ilk olma gibi bir dürtümüz yok. Zaten avantaja sahibiz çünkü ABD doları rezerv para birimi” ifadelerini kullandı.

Powell, merkez bankasının Boston’da dijital dolar dostu blokzincirleri üzerine yaptığı ilk araştırmalara rağmen, Fed’in bir CBDC yayınlamasının aylar değil, yıllar alacağını tahmin ediyor. Fed’in teknolojiyi anlamak ve CBDC’lerin ortaya koyduğu politika sorularına bakmak için “büyük yatırım” yaptığını da sözlerine ekledi.

Powell Fed’in CBDC’lere bakmasına neden olan şeyin özel sektörün dijital para yaratma yeteneği olduğunu da kabul ediyor.

Düzenleyici standartlar

Powell, Fed’in küresel stablecoin‘ler için “daha iyi düzenleyici cevaplara” odaklanmasına da ihtiyaç olduğunu söyledi. Geçen yılın sonunda, ABD Başkanı Trump’ın Finansal Piyasalar Çalışma Grubu, stablecoin’lerin finansal sistemin diğer yönleriyle aynı düzenleyici standartları karşılaması gerektiğini söyleyen bir rapor yayımlamıştı

Merkez bankası para birimlerine (CBDC) olan ilgi özellikle 2019 yılının yazında eski adıyla Libra, yeni adıyla Diem’in kendi dijital parasını duyurmasıyla birlikte hız kazandı. Ancak o dönem büyük tepki gören ve hala bunlarla uğraşan Diem vakasında da görüldüğü gibi dijital paraların dünyanın birçok yerinde düzenlenmeye ihtiyacı var. Merkez bankaları bir taraftan dijital paranın risklerini ve avantajlarını araştırırken bir taraftan da düzenleyici sorunların nasıl üstesinden gelinebileceğine odaklanıyor.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri