ABD Hava Kuvvetleri (USAF) büyük veri kaynaklarına ulaşmak ve verimli kullanabilmek için blokzinciri çözümleri geliştirmek üzere Constellation Network ile ortaklık kurduğunu açıkladı.

ABD Hava Kuvvetlerinde, Çok Alanlı Komuta ve Kontrol (Multi-Domain Command and Control – MDC2) olarak adlandırılan veri kaynakları dağıtık ve karmaşık bir yapıya sahip. Veri kaynaklarını ise pek çok araç, dron, uçak ve uydular oluşturuyor.

The Daily Chain’in haberine göre Constellation Network, USAF’a ait MDC2 kaynaklı verilerin derlenmesi, konsolide edilmesi ve anlamlı hale getirilmesi için blokzinciri teknolojileri kullanacak.

Daily Chain, USAF’ın kurduğu ortaklık ve bu yeni teknolojinin gerek hükümet gerekse askeri düzeyde neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Constellation Labs CEO’su Ben Jorgenson ile konuştu.

Jorgenson, Constellation’ın USAF ile sözleşmelerine dair kapsam hakkında şu açıklamaları yaptı, “Basit bir ifadeyle, çeşitli sistemlerden gelen verilerin karar vermek üzere derlenmesi için çözümler sunmak üzere çalışıyoruz. Veriler uçaklardan, binalardan, uydulardan, dronlardan, diğer USAF varlıklarından ve pek çok farklı kaynaklardan geliyor ve tüm veriler şu anda aygıtlar ve kuruluşlar arasında sorunsuz bir şekilde paylaşılmıyor.”

Yapılan açıklamaya göre blokzinciri teknolojisi dağıtılmış bir ağda, şifreli güvenlik unsurları ile veri akışını, toplanmasını, işlenmesini ve doğrulamasını gerçekleştirecek. Tüm veri silolaları siber saldırılarla mücadele etmek zorunda olduğu için blokzincirinin değiştirilmez kayıt ve dağıtık yapısı verilerin kaybedilmeden veya değiştirilmeden korunmasını mümkün kılacak. Aynı zamanda veri kayıt sistemlerinin şifreleme ile güvenliği de artırılacak.

Constellation tarafından yapılan açıklamada süreç içinde yapay zeka teknolojilerinin de kullanılacağı belirtilmiş.