ABD hükümeti gibi merkezi bir otorite merkezi olmayan bir teknolojiyi şekillendirmeye çalıştığında ne olur? “Blockchain Yasası” olarak adlandırılan bir yasa önerisi üzerindeki çalışmalar ABD Kongre’sinde hız kazanmış durumda.
Fortune tarafından yayınlanan bir habere göre Şubat ayında ikinci kez sunulan yasa tasarısının, hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nde destekçileri bulunuyor. ABD Ticaret Bakanlığı, merkeziyetsiz bir kayıt teknolojisi olan ve bitcoin ile ortaya çıkan “blockchain” kavramı için standart bir tanımın yapılması çağrısında bulunuyor.
Tasarının yapısına hakim ancak adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar Fortune’a verdikleri bilgilerde, tasarı hazırlık aşamasında yetkililer IBM ve Intel gibi blockchain teknolojisi ve hizmetlerine yatırım yapan şirketlerle görüştüklerini belirtti. Genel olarak yasa tasarısının blockchain için bir tanım belirlemenin ötesinde bu teknolojinin ölçeklenebilirlik sorununu da ele aldığı yönünde bilgiler bulunuyor.
Fortune’un yorumuna göre tasarı blockchain teknolojisinin nasıl ana akım haline geldiğini gösterirken, öncelikle merkezi bir otorite olmaksızın para ve bilgi için bir araç olarak tasarlanan bu teknoloji üzerinde devlet yetkililerin çalışması bazı merkezlerde rahatsızlık yaratabilir. Ayrıca kendi blockchain teknolojilerini geliştirmek için çalışan büyük şirketlerin rolü de potansiyel bir çıkar çatışması yaratabilir.
Yasa yenilikçiliği tehdit edebilir
Blockchain tasarısı, Kongre üyelerinin yeni bir teknolojiyi geliştirmek için ilk kez uyguladıkları bir politika değil. Kar amacı gütmeyen politik organizasyon Public Knowledge’in avukatlarından Harold Feld’e göre, 1990’ların başında ortaya çıkan World Wide Web’in yayılmasına yardım etmeyi amaçlayan çalışmalar d ayapılmıştı. Bunlar, elektronik imzaları kolaylaştırmanın yanı sıra internet hizmetini vergilendiren yasaları da içeriyordu.
Ancak, hükümet yeni bir teknolojinin yönünü belirlemeye çalıştığında, istenmeyen sonuçların ortaya çıkma riski de var. Feld, bugün büyük ölçüde demode olan faks makinelerinin kullanılması ile alakalı yasalar sebebiyle ülke genelinde binlerce devlet dairesinde bu cihazların kullanılmaya devam ettiğine işaret ediyor.
Feld, Kongre’nin çabalarının blockchain için yararlı bir model sağlayabileceğini de belirtiyor. Hükümetin teknolojinin gelişmesine yardımcı olacak yasal bir çerçeve sağlaması, aynı zamanda geri çekilerek özel sektörün süreci biraz daha netleştirdikten sonra devreye girmesi önemli bir strateji olabilir.
Tasarının kaderi şu anda belirsiz. Fortune’a göre kaynaklar Kongre’nin bu sonbahar veya gelecek yılın başlarında değerlendirme yapmasını beklediklerini söylüyor. Öte yandan yakın bir tarihte Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun yetki alanı dışına kalan kripto para faaliyetlerini düzenleyecek bir diğer yasa tasarısı da meclisin gündeminde yer alıyor.
Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.