ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken devam eden pandemi nedeniyle oylamanın nasıl gerçekleşeceğine dair endişeler de artıyor. ABD Posta Servisi ise çözüm olarak blokzinciri tabanlı posta oylamasını öneriyor.

Son günlerde ABD’deki en tartışmalı konulardan biri yaklaşan seçimlerde oylamanın nasıl yapılacağı. Pandeminin en yoğun olarak hissedildiği ülkelerden biri olan ABD’de birçok vatandaş hayatlarını riske aratarak oy verme kuyruklarına girmek istemiyor. Bu nedenle ilk olarak oylamanın posta yoluyla (mail-ballot) yapılması teklif edilse de ABD Başkanı Trump buna şiddetle karşı çıktı. Trump’a göre oylamanın posta yoluyla yapılması büyük güvenlik riski taşıyor.

Posta yoluyla oylama sistemini güvenli kılabilecek teknoloji ise blokzinciri olabilir. Bu hafta ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi, ABD Posta Servisi’nin blokzinciri teknolojisi ile desteklenebilecek ve güvence altına alınabilecek posta yoluyla oylama sistemlerini özetleyen, ilk olarak 7 Şubat’ta dosyalanan bir patent başvurusunu yayımladı.

Blokzinciri tabanlı posta yoluyla oylamanın uygulama örneği şu şekilde: Seçmen basılı, kişiselleştirilmiş ve bilgisayarda okunabilir bir kodun basıldığı oy pusulası alır. Seçmen bu kodu mobil cihazları aracılığıyla tarayabilir ve kimliğini doğrulayabilir. Ardından oy pusulasını dijital olarak gönderebilir. Bu sistem anonimliğin sağlanması için seçmen kimliğiyle blokzincirinde saklanan oyları birbirinden ayırır.

Patent başvurusundan anlaşılacağı üzere ABD Posta Servisi blokzinciri tabanlı posta yoluyla oylama sisteminde potansiyel görüyor ancak bunu hayata geçirmek için henüz hazır değil gibi. Yani bu gelişme önümüzdeki seçimlerde sahtekarlıktan endişe eden kesimi muhtemelen yatıştırmayacak, ancak gelecekteki seçimler için ciddi bir potansiyel taşıdığı gerçek.

Blokzinciri tabanlı oylama sistemleri özellikle pandemi döneminde çok fazla gündeme geldi. Ancak uzmanlar henüz geniş çaptaki seçimler için bu sistemlerin hazır olmadığını düşünüyor.

Blokzinciri pandemi sırasında gerçekleşecek seçime çözüm olabilir mi?

KaynakDecrypt