ABD merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş “Value Tehcnology Foundation” ABD Savunma Bakanlığı (DOD) için hazırladığı, blokzinciri kullanımını inceleyen raporunu yayımladı.

“ABD Savunma Bakanlığı’nın Potansiyel Blokzinciri Kullanımları” isimli rapor, Accenture, Amazon, Deloitte, CGI Federal, IBM, ConsenSys, SIMBA Chain ve Colvin Run Networks gibi  şirketlerin imzasını taşıyor. Kongre üyesi Darren Soto hazırlanan bu raporu onayladı.

Raporda küresel ekonomik ve askeri alanda ABD’nin hakimiyetini azaltabilecek siber güvenlik tehditlerine değiniliyor. Value Technology Foundation CEO’su Jason Brett konuyla ilgili olarak: “Siber savaş belki de Amerikan ulusa güvenliği için en büyük tehdit haline geldi. Şu anda ABD her zamankinden daha fazla blokzinciri gibi savunma teknolojileri için araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmalı.” ifadelerini kullandı.

Raporda askeri sistemlerin güvenliğinin daha iyi sağlanması için çok faktörlü kimlik doğrulamada blokzinciri teknolojisinden yararlanabileceğine de değiniliyor. Siber saldırıların önlenemediği durumlarda blokzinciri teknolojisini kullanarak giriş yapmak en azından tespit edilebilecek izler bırakacaktır.

Siber güvenliğin yanı sıra bir diğer odak noktası ise onaylı tasarımların kullanıldığından emin olunması gereken parça tedariği. 2018 yılında Bloomberg, Çin’in ABD’li büyük şirketlere sızabilmek için parçalara casus çipler yerleştirdiğine dair iddialı bir haber yayınlamıştı. Blokzinciri teknolojisinin şeffaf ve değiştirilemez yapısı tedarik zincirlerindeki güvenliği sağlayabilir. Bu zamana kadar geliştirilen blokzinciri uygulamalarına da bakacak olursak ağırlık olarak tedarik zinciri odaklı olduklarını görebiliyoruz.

Blokzinciri, tedarik zinciri ekosistemi için neden önemli?

KaynakLedgerInsights