ABD İç Güvenlik Bakanlığı, koronavirüs pandemisine yönelik yeni bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzda gıda dağıtım kategorisinde blokzinciri yöneticileri “kritik altyapı çalışanları” olarak listelendi.

DHS’nin bir departmanı olan Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), düzenli programlarına devam etmesi gereken sektör ve işçiler listesini geliştirdi. Bu liste eyalet ve yerel yönetimlerin ülkedeki hizmetlerin sürdürülmesi için gerekli iş gücünü belirlemelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Blokzinciri teknolojisi sayesinde bir tedarik zincirindeki malların hareketleri doğru bir şekilde izlenebiliyor. ABD merkezli birkaç gıda üreticisi ve teknoloji firması ürün güvenilirliği, geri çağırma kolaylığı ve envanter yönetimi için blokzincirini denemişti.

IBM Food Trust’ı bu konuyla ilgili en büyük girişimlerden biri olarak değerlendirebiliriz. Food Trust üyeleri, gıda ürünlerinin çiftlikten pazara kadar olan hareketlerini izlemek için dağıtık defter teknolojisini kullanıyor. IBM Food Trust blokzincirini kullanan ABD kuruluşları arasında Albertsons, Drakes, Raw Seafoods, National Fisheries Institute ve Walmart gibi şirketler bulunuyor.

Gıda izlenebilirliği teknolojisine sahip olan tek şirket IBM değil. Kaliforniya merkezli iTradeNetwork’ün de gıda üreticisi Dynatsy Farms tarafından kullanılan bir blokzinciri izlenebilirlik çözümü bulunuyor. Diğer taraftan San Diego merkezli Bumble Bee Foods da deniz ürünlerinin izlenebilirliği için SAP blokzinciri kullanıyor.

CISA’nın listesine dönecek olursak, her ne kadar gıda takibi konusunda blokzinciri kritik bir hizmet olarak gösterilse de ilaç ya da sağlık hizmetine dair böyle bir emare görünmüyor. Bunun yerine listede “Pratikte uzaktan çalışamayan sağlık planlarını, faturalandırmayı ve sağlık bilgilerini yöneten işçiler” ifadesi yer alıyor.

KaynakLedgerInsights