Sefer Yüksel’in moderatörlüğünde Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat, Teknoloji Yazarı ve Girişimci Ahmet Usta ve Prof. Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen metaverse’in finans ve bankacılığa etkisini değerlendirdi.
Avrupa’daki Türkçe konuşan FinTech ve inovasyon uzmanlarını bir araya getiren European Innovation Bridge tarafından organize edilen “Ekosistemler Arası FinTech Vizyonu” Etkinliği’nin ilk bölümünde Bloomberg HT ekranlarından yakından tanıdığımız Sefer Yüksel’in moderatörlüğünde Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat (Kadir Has Üniversitesi), Teknoloji Yazarı ve Girişimci Ahmet Usta (Mercek Tech, Avaxtars) ve Prof. Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen (İzmir Ekonomi Üniversitesi) metaverse’in finans ve bankacılığa etkisini değerlendirdi.
Sefer Yüksel’in aslında yeni olmayan metaverse kavramının son dönemde ivme kazanmasının sebeplerini ve piyasadaki gelişmeleri değerlendirerek açtığı oturum, Ahmet Usta’nın Meta (Facebook) gibi firmalarca servis edilen Metaverse versiyonunu yorumlaması ile başladı. Yakın tarihli bir yazısında[1] “Metaverse, Web 3.0 ile dijital varlıkların sahipliğinin bireylere verildiği ve bireylerin bu dijital varlıkları üretildikleri projelerden çıkarıp diğer projelere taşıyabilme özgürlüğüdür. Bu teknolojiler son 20 senedir mevcut, son 10 senedir nihai tüketicilerin erişebileceği kadar yakın ve son 5 senedir her eve girebilecek kadar yaygın ancak ne olduysa metaverse çılgınlığı ortalığı sarmış durumda.” yorumunda bulunan Ahmet Usta, etkinlikte aslında metaverse’e dair tüm unsurların şu anda da bulunduğunu, fakat reklamlarda yer alan “dijital cennet algısı”nın mevcut ve gerçekçi olmadığını vurguladı.
Panel finans eksenine kayarken, panelistlerden Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat, banka ve finans kuruluşların gerçek metaverse fırsatlarını yakalamak için stratejilerini doğru rotaya sokmaları ve Facebook’un gelişmelerini takip etmesi gerektiğini belirterek, bankaların metaverse için gerekli altyapılara yapacakları yatırımın onları pazardaki BigTech liderliğine yaklaştıracağının altını çizdi. Polat, bu liderlik savaşında bankaların geride kalmamak için özellikle yeni nesil uygulamaları takibe almaları gerektiğini kaydetti. FinTech/Metaverse etkileşimi için daha zaman olduğu saptamasında bulunan Polat, girişimlerin öncelikle metaverse evrenini incelemesi ve “Biz de burada varız” demesi gerektiğinin altını çiziyor.
Bazı bankaların metaverse evrenine yeşil ışık yaktığı son günlerde medyaya da yansıdı. Bu konuda, Bank of America’nın 4 bin 300 çalışanına sanal gerçeklik eğitimi vererek metaverse için hazırlanması haberine[2] “erken giden yol alır” yorumu yapan Prof. Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen, ileride metaverse’in FinTech ve bankaları yakınlaştırarak FinanseVerse, FinVerse gibi kavram ve yapılara yol açacağını ifade etti.
Regülatörlerin çoğunun kitle finansmanı, dijital varlıklar, ICOlar ve sair kavramlara dair uygulamaların anca son evresine yetişebildiği ve çoğunun hala arayı kapatmaya çalıştığı göz önünde bulundurulunca regülasyon ve regülatörlerin metaverse’e yaklaşımı da finans ve bankacılık uygulamaları açısından önem kazanıyor. Prof. Küçüközmen, regülatörlerin bu gelişmelere yetişmesinin mümkün olmadığını ve bu tarz bir regülasyonun ancak devletler üstü bir yapı tarafından, ülkeler arası konsensüs ile tasarlanması halinde fonksiyonel olabileceğini vurguladı. Panelde metaverse evreninde fiziksel dünyadan farksız bir deneyimin evreni tüketicilere çekici kılmak için elzem olduğunu kaydeden Prof. Küçüközmen, bu evrende bireylerin kendi dijital varlıklarını hem üretip hem dağıtacağını ve ileride şimdiki kripto cüzdanlar gibi yaygın metaverse cüzdanları olacağını belirtti.
Panelistler etkinlikte metaverse eksenin gelişimine dair saptamalara ek olarak başarılı metaverse ekonomik sistemi için gereken unsurlar, dijital ve metaverse okuryazarlığı, Çiftlik Bank benzeri vakaların önüne geçmek için alınabilecek önlemler gibi kritik soruları cevapladı. Sohbet esnasında Ahmet Usta ve Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat, metaverse evreninin FinTech şirketlerinin dijital varlık kullanımını yaygınlaştırmak için senelerdir aradığı fırsat olduğuna dair ilginç tespitlerde bulundu.
Katılımcılardan gelen detaylı sorulara ek olarak gündemde sıcaklığını koruyan metaverse’e giriş ve metaverse evreninden arsa alma sorularını da cevaplayan panelistlerden Prof. Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen, bu konu ile ilgili olarak okuyucuların Züğürt Ağa oy sahnesini izlemesini önerdi.
Her ne kadar metaverse evreni konusu birden ivme kazanmış olsa da daha hala yolun başındayız. Bu sebeple, ancak bu konularla ilgili toplantıların ve etkinliklerin tekrarlanması ile yolumuzun aydınlanacağını belirterek etkinliği sonlandıran Sefer Yüksel’e katılmamak elde değil.
Metaverse evrenine giriş stratejileri ve yatırımları planlamadan evvel Sefer Yüksel, İsmail Hakkı Polat, Ahmet Usta ve Cumhur Coşkun Küçüközmen’in önemli değerlendirme ve uyarılarını izlemenizi tavsiye ediyoruz.
European Innovation Bridge’in açılış konuşması sonrasında başlayan panelin tamamına aşağıdaki videoya tıklayarak/dokunarak ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.
Yazar: Elif Kocaoğlu Ulbrich
European Innovation Bridge topluluğuna hello@europeaninnovationbridge.com e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
[1] Ahmet Usta, “Metaverse Yalanı ve Gerçekler”, Campaign Türkiye, 21.12.21
[2] Kaynak: https://thefinancialbrand.com/124982/metaverse-banks-use-of-virtual-augmented-reality-facebook-training/