Avrupa’nın en büyük sigortacısı olan Allianz, uluslararası motor sigortası taleplerini düzene sokacak bir çözüm için Mayıs ayının ortasında üretime geçmişti. Kurumsal blokzinciri platformu, 23 Avrupa iştirakinde hizmete başladı.

Lansmanı takip eden ilk altı haftada, yüzlerce Allianz personeli, 10.000’den fazla uluslararası kaza talebini destekleyen yaklaşık 145.000 işlem gerçekleştirdi.

Allianz Technology Kurumsal Mimari ve Global Blockchain Başkanı Bob Crozier, bir süredir bunu sessizce inşa ettiklerini söyledi. Crozier, birçok kurumsal blokzinciri ekibinin 2018 hype döneminden sonra sessiz kaldığını ve asıl işlerin o zaman başladığını dile getirdi. Crozier, “Blockchain gibi gelişmekte olan bir teknolojiyi getirmek, bunu iş için gerçeğe dönüştürmek ve Allianz adına bir değer üretmek için kullanacağımız için çok heyecanlıyız.” ifadelerini kullandı.

Dağıtıma ulaşan çoğu blokzinciri projesinde olduğu gibi çözüm, zorlu bir ticari sorun noktasına hitap ediyor. Bir müşteri Allianz Macaristan tarafından sigortalıysa ve Fransa’da bir trafik kazası geçirirse, tazminat talebi, iki ayrı tüzel kişilik olan Allianz Macaristan ve Allianz Fransa’yı kapsar. Tipik olarak ortaya çıkan şey, şirketler arasında iddianın ayrıntıları hakkında ileri geri e-posta iletişimidir, bu da haftalar sürebiliyor.

Blockchain kullanarak, her bir iddiayla ilgili kararın tek bir kaynak kaydı oluşturuluyor. Bu, yönetim için harcanan zamanı ve dolayısıyla maliyeti azaltıyor ve talebin müşteri için daha hızlı sonuçlandırılması anlamına geliyor.

Nasıl çalışır?

Birisi bir trafik kazası sigortası talebi gönderdiğinde, Allianz Macaristan bunun sınır ötesi bir talep olduğunu belirler ve ülkenin Hyperledger Fabric blokzinciri ağındaki düğümüne bağlı olan uluslararası talep portalını kullanır. Blokzincirine kaydedilenler, poliçe numarası, talep numarası, dahil olan ülkeler ve talebin diğer detayları gibi verilerdir. Ancak, kişisel olarak tanımlanabilir herhangi bir bilgi içermez. Blokzinciri, işlem verilerini kaydetmek için kullanılırken, yanında kişisel bilgilerin bulunduğu yerel bir ülke ilişkisel veritabanı da bulunur.

Deniz sigortasında blok zinciri kullanımı ele alındı

KaynakLedger Insights