Merkeziyetsiz sigorta girişimi Etherisc, Kenya’daki çiftçiler için blokzinciri tabanlı mahsul sigortası üzerinde çalıştığını duyurdu. Amaç, hava olaylarının sigorta ödemelerini otomatik olarak tetiklemesini sağlamak.

Küresel İnovasyon Laboratuvarı İklim Finansmanı ve Etherisc tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, geliştirilen teknoloji, bir sigorta poliçesi yayınlama için gereken maliyetleri yüzde 41 oranında düşürüyor.

Araştırma ayrıca gelişmekte olan ülkelerdeki küçük toprak sahibi çiftçilerin yalnızca yüzde 20’sinin tarım sigortasına erişebildiğini ortaya koyuyor. Bu oran Sahra altı Afrika’da yüzde 3’e kadar düşüyor.

Sel veya kuraklık gibi aşırı hava olaylarıyla sonuçlanan iklim değişikliğiyle birlikte, mahsuller yıkıma karşı giderek daha savunmasız hale geliyor. Afrika’da iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için, Doğu Afrika’da tarım için bir sigorta hizmeti sağlayıcısı olan Acre Africa ve Etherisc de çiftçileri korumak için sürdürülebilir çözümler arıyorlar. Geliştirilecek olan proje, 250.000 Doğu Afrikalı çiftçiye sigorta kapsamı sağlamayı hedefliyor.

Mahsul sigortası çözümü, Etherisc’in Etherum üzerindeki “Genel Sigorta Çerçevesi” üzerine inşa edildi. Sistem yerel hava durumu parametrelerini akıllı sözleşmelere giriyor. Chainlink’in merkeziyetsiz oracle ağı, verileri akıllı sözleşmelere yayınlayarak hava durumu veri kaynaklarına uçtan uca güvenli bir bağlantı sağlayacak. Akıllı bağlantıların tarafları, bilgileri bağımsız olarak doğrulayabilecekler.

Böylelikle aşırı hava olaylarında sigorta poliçeleri, gelen veriler tarafından otomatik olarak tetiklenecek ve bu da sigortacıların kurcalayamayacağı veya değiştiremeyeceği adil, zamanında ve şeffaf ödemelerle sonuçlanacak.

Etherics’in blokzinciri platformu, Aon ve Oxfam ile farklı bir projede başarıyla test edilmiş ve ilk ödemeler 2019’da yapılmıştı. Şirker benzer bir şekilde Kenya’da da başarılı olmak istiyor.

Sigorta şirketlerinin koronavirüsüne karşı blokzinciri arayışı

KaynakLedgerInsights