Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) danışmanı, Kenya gibi ülkelerin, hükümetin yolsuzluğu ve diğer ekonomik suçları izlemesini kolaylaştıracak blokzinciri teknolojisini benimsemesini istiyor.

UNODC’nin bölgesel yolsuzlukla mücadele danışmanı David Robinson, çevrim içi güvenin hükümetlere güven sağlamada, dolandırıcılığı ve kamu kayıtlarının tahrif edilmesini önlemede gerekli olduğuna inanıyor. Yetkili konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanıyor:

“Yolsuzluk bir güven ihlalini temsil ettiğinde, güveni güçlendiren bir teknoloji kamu projeleri için çekici bir çözüm haline gelir. 4. sanayi devrimi çağında çevrim içi güven, yabancılar arasındaki işlemler ve hükümete güven inşa etmek için kilit bir varlık haline geldi.

Birçok kişi değiştirilemez işlemlere imkân tanıyan blokzinciri teknolojisinin özellikle yasadışı faaliyetleri veya suistimali belirleyebileceğini savunuyor. Robinson bu bağlamda şu ifadeleri sözlerine ekledi:

Blokzinciri teknolojisi, potansiyel olarak yolsuzluğu önlemek, kamu kayıtlarını dolandırıcılık ve tahrifattan korumak için kullanılabilecek bir araç olduğu için küresel topluluk ve uluslararası kuruluşlar için çekici hale geliyor.

Kenya gibi yolsuzluğun ciddi bir problem olduğu ülkelerde blokzinciri teknolojisi büyük bir fayda sağlayabilir. 2016 yılında Kenya’nın yolsuzluk nedeniyle devlet bütçesinin yaklaşık üçte biri, yani 6 milyar dolar civarı kayıp yaşadığı bildirilmişti.

Robinson, kamu sözleşmeleri, nakit transferleri ve yardım fonları gibi yüksek riskli işlemleri otomatikleştirmeye ve izlemeye odaklanan blokzinciri çözümlerinin, ülkelerin hükümetin yolsuzluğuyla savaşmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Ancak, teknolojik gelişme söz konusu olduğunda kırsal Kenya’nın geride kaldığını da belirtmeden geçmiyor.

Son zamanlarda, birkaç ülke yolsuzlukla mücadele etmek için blokzinciri teknolojisini benimsemeye çalışmıştı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Vekili ülkenin seçim komisyonundan, ülkedeki seçimleri düzene koymak için blokzinciri teknolojisini kullanmasını istedi. Vekil, yalnızca blokzinciri teknolojisinin “adil” başkanlık ve parlamento seçimlerine imkân tanıyacağına inanıyor. Bundan çok daha önce ise Danimarka Dışişleri Bakanlığı, diğer teknolojilerin yanı sıra blokzincirinin yolsuzlukla nasıl mücadele edebileceğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

ABD’den, yolsuzlukları Blockchain ile çözene 800 bin dolar

KaynakAMB Crypto