Birleşmiş Milletler, Afgan hükümetinin ülkenin kentsel bölgelerindeki mülk sahipliği sorunlarını yönetmesine yardımcı olmak için blokzinciri destekli bir çözüm açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat), yeni dijital tapu sicil çözümünü Aralık 2020’de Afganistan’daki Kentsel Kalkınma ve Arazi Bakanlığı’na sunacak.

Yeni blokzinciri destekli dijital tapu sicil aracı ile BM, Afganistan’ın arazi kapma, verimsiz arazi kullanımı ve güvensiz arazi kullanımı gibi kentsel gayri resmi yerleşimlerde (gecekondular) büyük zorlukları ele almasına yardımcı olmak istiyor.

BM’ye göre, Afgan şehirlerindeki mülklerin yüzde 80’inden fazlası belediye ya da ulusal arazi makamlarına kayıtlı değil ve oturanları resmi mülkiyet belgeleri bulunmuyor.

“GoLandRegistry” olarak adlandırılan yeni sistem, tüm mülkiyet belgelerini bir blok zincirine kaydetmek ve ayrıca oturma sertifikaları vermek için tasarlanmıştır. Bu, mülk sahiplerinin oturma sertifikalarının gerçekliğini açık kaynaklı bir blokzinciri doğrulama aracı kullanarak bağımsız olarak göstermelerine izin verecek.

Araç, Avrupa merkezli girişim ​​LTO Network tarafından çalıştırılan hibrit bir blokzinciri platformuna dayanıyor. LTO’nun CEO’su Rick Schmitz, hibrit blokzinciri çözümlerinin, tapu sicil sürecindeki paydaşlar arasında optimize edilmiş ve merkezi olmayan veri alışverişini mümkün kılarak pahalı IT revizyonlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ofisi stratejik çözümler şefi Maurizio Gazzola ise BM’nin dijital tapu sicil çözümünü daha fazla ülkeye sunmak istediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler blokzinciri teknolojisine yönelik çalışmalarını artırıyor

KaynakCoinTelegraph