Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler İnovasyon Ağı (UNIN), BM tarafından dağıtık defter teknolojisinin (DLT) kulanımını değerlendiren Blokzinciri Pratik Kılavuzunu yayınlamıştı. Organizasyonun bu teknolojiye yönelik ilgisi gittikçe artıyor.

Birleşmiş Milletler’in 15 ajansından birisi olna UNIN, blokzinciri teknolojisi için bir kurumlar arası platform olan Atrium’u geliştirdi. Atrium, BM kuruluşlarının blokzinciri ile öğrenmesini ve deney yapmasını sağlıyor. Böylelikle farklı ajanslar arasındaki işbirliğini teşvik eden bir topluluk oluşturulmasını sağlıyor.

Blokzinciri teknolojisinin karmaşıklıklarını ve mevcut gelişim aşamasını ele alan kılavuzun yanı sıra BM, şu anda dünya çağında birçok blokzinciri projesi üzerinde çalışıyor.

BM Blokzinciri Çalışmaları

Birleşmiş Milletler İletişim ve Bilgi Teknolojileri Ofisi (UN-OICT) Afganistan Hükümeti ile blokzinciri tabanlı bir arazi kayıları yönetim platformu üzerinde çalışıyor.

Kentsel planlama ve tasarım üzerine çalışan UN-Habitat ise “Herkes İçin Kent” girişimi ile projeyi destekliyor. Çözüm, sürdürülebilir kalkınma ve daha iyi yönetişimim yanı sıra vatandaşların katılımı ve temsil edilmesini de sağlıyor.

Gıda izlenebilirliği tarafına bakacak olursak, BM’nin Dünya Gıda Programı (WFP) Afrika’daki gıda tedarik zincirleri için blokzinciri teknolojisini araştırıyor. WFP, Cibuti ve Etiyopya’daki gıda tedariği için blokzinciri takibini uyguladı ve işlem süresini 15-20 günden 5 günün altına indirmeyi başardı.

Bir başka gıda izlenebilirliği projesi örneği olarak da Ekvador’daki çikolata üretimini gösterebiliriz. Üretimi izlemek için blokzinciri pilot çalışması başlatan UNDP, farklı türde bir proje yürütüyor. Tüketiciler bir çikolata satın aldıklarında ambalajdaki blokzinciri token’ini Ekvador’daki kakao çiftçilerine bağışlayabiliyorlar. Bir çiftçiye 4 token gönderildiğinde ise üretimi artırmak için bir kakao ağacı dikiliyor.

Birleşmiş Milletler birçok farklı alanda blokzinciri teknolojisini deneyimleyerek bu teknolojiyi en kısa sürede benimsemek ve tüm sektörlerde kullanılabilir hale getirmek istiyor. Bugüne kadar birçok farklı blokzinciri projesine imza atan BM, alt kuruluşlarıyla birlikte blokzinciri teknolojisinin potansiyelini ortaya çıkarmak için var gücüyle çalışıyor.

Birleşmiş Millet’lerin geçtiğimiz ay yayınladığı kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.

Blokzinciri “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini” destekliyor

KaynakLedgerInsights