Birleşmiş Milletler göçmenlere nakit transfer sağlayan Gıda Programı (WFP) için blokzinciri teknolojisini kullanıyor.

Genellikle WFP, banka kartlarını kullanarak nakit dağıtmak için finans kurumlarını kullanmayı tercih ediyor. Ancak yerel finans kurumları, çoğu zaman güvenilmez olabildiği gibi çatışma bölgelerinde ödemeleri işleme koymak için yeterince büyük olmayabiliyor.

Bu gibi durumlar için WFP, mobil ödemeleri kullanarak program katılımcılarına nakit dağıtmanın doğrudan bir yolu olan Building Blocks‘u yarattı. Çözüm, Ürdün’deki kamplarda yaşayan 100.000’den fazla Suriyeli göçmene fayda sağlıyor.

U.N. WFP’den gelen nakit, bireylerin blokzinciri defterindeki hesaplarında tutulur ve tüm işlemler izin verilen bir blokzincirine kaydediliyor. Building Blocks ayrıca göçmenlerin gözlerini tarayarak göçmen kampındaki dükkanlarda ödeme yapmalarına olanak tanıyan UNHCR’nin biyometrik kimlik sistemiyle de ortaklık kurdu.

Building Blocks aracılığıyla kişilere, gerçek kimliklerini açıklamadan kendilerinin ayırt edilmesini sağlamak için şifrelenmiş kimlikler veya kod numaraları veriliyor.

BM ve Blokzinciri Girişimleri

2019’da Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, 64 ülkede 28 milyondan fazla insana tüm girişimlerinde 2,1 milyar dolardan fazla para dağıttı. Şu anda Building Blocks dünya çapında 400.000’den fazla mülteciye yardım ediyor.

Birleşmiş Milletler’in dahil olduğu bir diğer girişim, finansal hizmetler hayır kurumu Kiva ile birlikte geliştirilen Kiva Protokolü. Protokol, Sierra Leone sakinleri için çevrimiçi kimlikler oluşturan ve kredi geçmişlerini kanıtlamak için kredi almakta zorlanan bireylere olanak tanıyan bir blokzinciri platformudur.

Bununla birlikte geçtiğimiz UNICEF, organizasyonun blokzinciri tabanlı varlıklarda yapılan bağışları almasını, tutmasını ve dağıtmasını sağlayan Kripto Para Birimi Fonunu başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler blokzinciri teknolojisine yönelik çalışmalarını artırıyor

KaynakLedger Insights