Sigorta servis sağlayıcıları, en az 27 Çin şehrinin karantinaya alınmasına neden olan ve birçok Hong Kongluyu evden çalışmaya zorlayan koronavirüs salgını sırasında sigorta talep ödemelerini hızlı bir şekilde takip etmek için blokzinciri teknolojisine güveniyor.

Ant Financial’ın sahip olduğu çevrimiçi karşılıklı yardım platformu olan Xiang Hu Bao, bu ay 1000’den fazla insanı öldüren ve 40.000’den fazla kişiye enfekte olan koronavirüsünü, 100.000 yuan (14.320 dolar) değerinde maksimum ödeme için uygun kritik bir hastalık olarak ekledi.

Bu platform bir sigorta ürünü değil, ancak 104 milyon katılımcısına temel sağlık planları sunan ve blokzinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiş toplu bir talep paylaşım mekanizması. Blokzinciri ağını, ödemeleri hızlandırmak, sahtekarlığı azaltmak için kullanıyor ve Çin’de sıklıkla kullanılan mobil ödeme uygulaması Alipay’de mevcut.

Koronavirüs ödemesi Ant Financial’ın kendi sermayesi ile finanse edilecek ve Xiang Hu Bao katılımcılarının diğer 100 kritik hastalı için yararlanabileceği 300.000 yuan değerinde maksimum ödemeden ayrı olacak.

Blokzinciri süreçleri kolaylaştırıyor

Ant Financial sözcüsü konuya yönelik yaptığı açıklamada: “Xiang Hu Bao, blokzinciri teknolojisinin merkezi olmayan, güvenli doğası nedeniyle talepleri daha hızlı bir şekilde işleyebiliyor ve katılımcılara daha hızlı ödeme yapabiliyor. Talep için başvuranlar destekleyici belgeleri delil olarak sunabilirken, soruşturma firmaları blokzinciri aracılığıyla onlara anında erişebiliyorlar. İlgili tüm taraflar tüm süreci izleyebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Pekin’in, salgına bağlı tüm ilaç ve sağlık hizmetleri masraflarının hükümetin temel sağlık sigortası kapsamında karşılanacağını söylediği göz önünde bulundurursak, Xiang Hu Bao’nun ödemelerinin hastalıkla bağlantılı diğer zorlukların hafifletilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Hong Kong’da ise Bank East Asia’nın birimi olan Blue Cross Insurance, blokzinciri teknolojisinin veri doğrulaması ve diğer evrak işlerine harcanan zamanı kısaltarak sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Blue Cross Genel Müdürü Patrick Wan konuyla ilgili olarak: “Blokzinciri destekli sigorta talebi servisimiz, kağıt sürecini ve kliniklere ileri geri belge teslim etme ihtiyacını tamamen ortadan kaldırarak koronavirüs salgını sırasında önemli bir rol oynamıştır. Bu, yüz yüze temastan kaynaklanan enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.

KaynakSCMP