Sağlık sigortası şirketleri Aetna, Anthem, HCSC ve kâr amacı gütmeyen sağlık kuruluşları Sentara Healthcare ve Cleveland Clinic, IBM ve PNC Financial Services ile birlikte üye tabanlı bir kamu hizmeti ağı girişimine yatırım yaptı. Avaneer Health girişimi, blokzinciri çözümleri ile Amerikan sağlık sistemindeki verimsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Sigorta şirketleri, IBM ve PNC, sağlık sektöründe dijital dönüşümü yönlendirmek amacıyla daha önce Sağlıklı Hizmet Ağı’nı oluşturmuştu. Konsorsiyumun ilk projeleri talepler, ödeme işleme, sağlık veri alışverişi ve sağlayıcı dizinlerini içeriyordu. Avaneer Health bu konsorsiyumun bir uzantısı olarak ortaya çıkıyor.

ABD sağlık sisteminde sağlık sigortasının merkezi rolü önemli miktarda bürokrasi yaratıyor. Örneğin, sağlayıcı dizinleri. Sigortacıların yalnızca onaylı tıbbi kliniklere ve hastanelere ödeme yapması ve güncel sağlayıcı dizinlerini tutmaları gerekiyor. Bu basit bir kliniği onaylama meselesi de değil. Mevcut personelin, lisansların, niteliklerin ve herhangi bir değişikliğin bir listesine sahip olmaları gerekiyor. Bu da kuruluşlar arasında dinamik veri paylaşımını gerektiriyor. Tüm bu hengamede blokzinciri teknolojisi son derece yararlı olabilir.

Avaneer Health yüksek ihtimalle bu sorunları ele alacak, ancak resmi duyuruların ve gösterilerin Ağustos ayında 2021 HIMSS Küresel Sağlık Konferansı ve Sergisi’nde açıklanması bekleniyor.

Blokzinciri teknolojisinin şeffaf yapısı taraflar arasındaki güveni sağlarken aracıları ortadan kaldırması da bürokratik engelleri aşmayı ve süreçleri hızlandırmayı sağlıyor. Bu açıdan özellikle tedarik zinciri uygulamalarında sıkça kullanılmaya başlanan teknoloji son yıllarda yaşanan gelişmelerden sonra sağlık sektörü için de değerlendirilmeye başlandı. Aveneer’in blokzinciri tabanlı çözümü, ABD sağlık sisteminin köklü sorunlarının çözülmesine yardımcı olarak yıllardır dillendirilen problemlerin üstesinden gelebilir.

New York’ta blokzinciri tabanlı sağlık pasaportu hayata geçiyor

KaynakLedger Insights