Alman yetkililer, yatırımcıların merkez bankası parası karşılığında blokzincirinde menkul kıymetler alıp satmalarına olanak tanıyan bir teknoloji geliştiriyor.

Dünyanın dört bir yanındaki özel ve kamu kurumları, resmi parayla alım satım yapmak için Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini güçlendirmesiyle bilinen dağıtık defter teknolojisini (DLT) kullanmayı deniyor.

Bu proje için Deutsche Börse ve Alman hükümetinin kredi kurumu ile ortaklık yapan Bundesbank, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, çözümlerinin blokzincirinde menkul kıymetler satanların gelirlerini merkez bankasındaki hesaplarından almalarına izin veren ilk çözüm olduğunu söyledi. Teknolojinin, Avrupa Merkez Bankası’nın dijital euro’sunun piyasaya sürülmesinden önce tüm euro bölgesine ölçeklendirilebileceği belirtildi.

Bundensbank tarafından konuya yönelik yapılan açıklama şöyle: “Katılımcılar, merkez bankası dijital para birimi oluşturmaya gerek kalmadan merkez bankası parasına menkul kıymetler yerleştirmek için blokzinciri teknolojisi ile geleneksel ödeme sistemleri arasında teknolojik bir köprü kurmanın mümkün olduğunu gösterdiler.

Test sırasında, blokzincirinde 10 yıllık bir devlet tahvili çıkarıldı ve sadece test modunda da olsa 6 banka tarafından işlem gördü: Barclays, Citibank, Commerzbank, DZ Bank, Goldman Sachs ve Société Générale.

Alım satımlar, dağıtık defterdeki varlıkları ‘Hedef 2’ olarak bilinen euro bölgesinin ödeme sistemine bağlayan bir “tetik zinciri” yardımıyla blokzincirinde gerçekleştirildi.

ECB, önümüzdeki beş yıl içinde nakit parayı tamamlamak için muhtemelen blok zincirine dayalı bir dijital euro yaratmayı planlıyor. Ancak Bundesbank, kriz zamanlarında mevduat sahiplerini uzaklaştırarak bankacılık sektörünü istikrarsızlaştırabileceğini söyleyerek bu projeye sıcak bakmıyor.

Dijital Euro’da mahremiyet ve güvenlik en önemli unsur olarak gösteriliyor

KaynakReuters