Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz haftalar dijital euro ile ilgili olarak bir kamuoyu istişaresi yapacağını açıklamıştı. Bü sürecin ilk aşaması tamamlandı ve yaklaşık 8000 görüş toplandı.

Ekim 2020’de başlayan ve online olarak yürütülen istişarenin sonuçları ECB’nin web sitesinden yayımlandı. Alınan geri bildirimlerin bir ön analizini temsil eden bu sonuçların tam analizi ECB Yönetim Konseyi’nin dijital euro başlatıp başlatmayacaklarına karar vermesinden önce, ilkbaharda yayınlanacak.

Ham verilerin ilk analizi, katılımcıların yüzde 41’inin mahremiyeti gelecekteki dijital euro’nun en önemli özelliği olarak gördüklerini ortaya koyuyor. Verilere göre mahremiyeti sırayla güvenlik ve erişilebilirlik takip ediyor.

Dijital Euro tamamlayıcı olacak

AB’deki üst düzey yetkililer, onaylanır ve başlatılırsa dijital bir eruo’nun fiziksel nakit ile birlikte tamamlayıcı bir kapasitede hizmet edeceğini söylüyorlar. Ayrıca kurum dijital euro’nun bir gecede başlatılabilecek bir girişim olmadığını, bunun en az iki yıl alabileceğini de vurguluyor.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi ve merkez bankasının dijital euro ekibinin başkanı Fabio Panetta yürütülen geri bildirim çalışmasıyla ilgili şunları kaydetti: “Anketimize verilen çok sayıda yanıt, Avrupa vatandaşlarının ve şirketlerinin dijital euro vizyonunu şekillendirmeye olan büyük ilgisini gösteriyor. Vatandaşların, işletmelerin ve tüm paydaşların görüşleri, bir dijital euro’nun en iyi kullanım durumlarını değerlendirdiğimiz için oldukça önemli.

Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) tüm dünyada olduğu gibi Avrupa Birliği için de popüler konulardan biri. Kimileri blokzincirinden destek alarak dijital para çıkartmayı planlasa da CBDC’ler için blokzinciri şart değil. Çin bugüne kadar CBDC’lere yönelik en somut adımları atarken dünyanın farklı yerlerindeki birçok merkez bankası da konuya yönelik çalışmalarını önemli ölçüde hızlandırdı.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakECB